Катерина Тишкевич розповіла про нову схему лікування своєї хвороби: наступний крок – електрошок
Катерина Тишкевич розповіла про нову схему лікування своєї хвороби: наступний крок – електрошок

Катерина Тишкевич розповіла про нову схему лікування своєї хвороби: наступний крок – електрошок

Українська акторка, відома за серіалами "Жіночий лікар" та "Ніщо не трапляється двічі", Катерина Тишкевич підкоригувала схему лікування ймовірної хвороби хронічного соматоформного больового розладу, який супроводжується постійним головним болем. Якщо новий метод не спрацює, їй залишається спробувати "лікування" електрошокером, чого жінка сильно боїться.

Нова схема насправді не настільки нова, адже, як пояснила Тишкевич в InstaStories, вона раніше вже пила назначений препарат, але не змогла його "витерпіти" понад декількох тижнів. 

"Ситуація така: днями була у ще одного невролога. Він сказав, що ситуація складна. Я дійсно перепробувала вже майже всі різновиди антидепресантів, що впливають на хронічні болі, і була у всіх лікарів. Він ще раз підтвердив, що їхати кудись за кордон сенсу немає, бо протоколи одні й ті самі на хронічний головний біль. Єдине, що він сказав, я недостатньо довго пила один препарат, і я його "закинула" через три тижні прийому. Взагалі ефекту не було. Цей конкретний препарат треба пити два місяці на максимальному дозуванні. Це реально тяжко. Я в той момент шукала просто більш безпечний для себе антидепресант", – пояснила акторка.

Нині її лікування складатиметься із двох типів антидепресантів та протисудомного препарату. Від "улюбленого" антипсихотичного засобу, попри старання, Тишкевич ще не вдалося відмовитися. 

"Взагалі, у мене зараз така схема – це антидепресант одного типу та іншого, а також антиконвульсант. Я поки залишаю нейролептик. З нього я декілька разів вже намагалася зійти, але дуже сильно тривожність підіймається, і це ще погіршує стан. Дай Боже, щоб допомогло. Але це теж не одразу. Він сказав, що перші два тижні симптоми можуть погіршитися", – розповіла акторка.

У крайньому разі, якщо подібне лікування не допоможе, потрібно буде звертатися до терапії електрошоком. Сама Тишкевич боїться подібне "тестувати" на собі через страх "залишитися овочем".

"Якщо не допоможуть ці два варіанти, що невролог мені запропонував, і ця транскраніальна терапія, то наступний крок – це вже вважається резистентним болем, який в психіатрії лікується електросудомною терапією, тобто електрошоком. Я читала просто жахливі статті з цього приводу, що можна вийти взагалі овочем, з амнезією і порушенням когнітивних функцій. Чесно, страшно", – повідомила акторка.

Зокрема, до основної схеми зірка серіалів планує додати ще один спосіб лікування, хоч і не дуже вірить у його дієвість, – транскраніальну магнітну терапію, заради чого довелося пройти нове обстеження електричної активності мозку.

"Ще мені радили, але я відкладала, бо це дорога історія, транскраніальну магнітну терапію. Там маленька доказова база того, що воно допомагає, але вона є. Для того, щоб почати курс цієї терапії, мені треба було оновити енцефалограму, бо я її востаннє робила роки 4 тому. Завтра піду на ту нову штучку", – повідомила зірка серіалів.

Катерина Тишкевич розповіла про нову схему лікування своєї хвороби: наступний крок – електрошок

Нині Катерина Тишкевич пояснила, що вирішила припинити витрачати кошти на сеанси остеопата, адже процедури їй не допомагають. З початку роботи із фахівцем минуло вже близько 20 сеансів, але за самопочуттям "геть не просунулись".

"Їду казати "гудбай" своєму остеопату. Ми геть не просунулись за десь вже під 20-ку сеансів. Треба вміти відпускати і визнавати, що знову мимо..." – написала вона.

Катерина Тишкевич розповіла про нову схему лікування своєї хвороби: наступний крок – електрошок

Нагадаймо, точний діагноз хвороби Катерини Тишкевич досі невідомий. Як вона зазначала раніше, ймовірно, це хронічний соматоформний больовий розлад. Про хворобу акторки стало відомо влітку 2022 року, але вже близько 8 років доводиться боротися із нестерпним головним болем. Вже згодом у грудні 2023 року вона 10 днів пробула в реанімації, три з яких – в комі. 

Раніше OBOZ.UA повідомляв, що у березні 2024 року Катерина Тишкевич знову поскаржилася на погіршення самопочуття: повернувся сильний головний біль, і почало масово випадати волосся. Вона деякий час намагалася жити без антидепресантів, але довелося повернутися до звичних пігулок.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader