Вир конфлікту затягне багатьох. Що може підштовхнути Китай до війни
Вир конфлікту затягне багатьох. Що може підштовхнути Китай до війни

Вир конфлікту затягне багатьох. Що може підштовхнути Китай до війни

Співзасновник Агентства моделювання ситуацій спеціально для "Телеграфу" пояснив, як змінився світ після Другої світової

На зустрічі з канцлером Німеччини Олафом Шольцом голова Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін заявив, що Пекін виступає за мирну конференцію, яку визнають як Росія, так і Україна. На ній, мовляв, має відбутися справедливе обговорення всіх пропозицій.

Тобто дав зрозуміти, що "крутив" Глобальний саміт миру за українською формулою, який планується у Швейцарії у середині червня. Дивовижного тут нічого немає. Зрозуміло, що Китай допомагає РФ, але воліє відкрито не виступати за жодну зі сторін. Йому вигідніше спостерігати.

При цьому опція війни КНР з Тайванем нікуди не поділася. І всі процеси дуже взаємопов’язані. І російсько-українська війна, і загострення на Близькому Сході, і реакція США з Європою.

Водночас у самого Китаю з’явилися серйозні економічні проблеми. Керівництво намагається державними грошима гасити всі пожежі, які спалахують на внутрішньому ринку. І рано чи пізно це може призвести до таких наслідків, що китайські лідери вирішать – війна є найкращим виходом з ситуації.

При цьому Китай це не РФ, не Іран. Країна специфічна, якій експансія не властива. Величезна країна, яка живе своїм світом, своїми проблемами. І напад на Тайвань відбудеться лише у випадку, якщо і всередині КНР, і у світі в цілому все піде за найгіршим сценарієм. Тобто буде економічна катастрофа в Китаї, а війни в Україні та на Близькому Сході почнуть виплескуватися, переходити в глобальніші, залучаючи до себе все більше гравців.

І у такому разі Третя світова стане офіційною реальністю. Хоча фактично вона вже йде. Просто змінився характер війни, якщо порівнювати з Першою та Другою світовими. Ми живемо зовсім в іншому світі – глобалізованому, комп’ютеризованому, ядерному. У світі, де можливе повне знищення всіх і вся, чого раніше не було.

І зрозуміло, що, якщо Китай сіпнеться на Тайвань, а США "впишеться" за нього, до виру цього конфлікту залучаться багато хто, як мінімум, у Тихоокеанському регіоні. Там повно як союзників, так і ненависників КНР. І кожен зробить свій внесок…

А враховуючи, що Китай має вплив на Північну Корею, за такого розвитку подій вона точно атакує Південну. І врешті-решт запалає все…

Думаю, що Китай це розуміє. Тому воліє не ескалювати. І вичікувати.

Наприклад, коли Тайвань сам впаде йому до рук після чергових виборів там чи ослаблення допомоги з боку США.

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.

Теги за темою
Китай
Джерело матеріала
loader