Перед подорожжю автомобілем слід ретельно підходити до вибору їжі та напоїв, які ви збираєтеся вжити. Про це застерігає гастроентеролог Саліх Бавер.
Навіть деякі продукти, які не вважаються алкогольними, можуть містити певну кількість спирту. До таких продуктів належать фрукти, квашені овочі, квас та кисломолочні вироби.
Наприклад, у домашньому квасі концентрація спирту становить близько 3%, стільки ж і в кефірі, що зберігався за кімнатної температури протягом деякого часу.
У нових кисломолочних продуктах міститься 0,07-0,2% алкоголю. Найвищий вміст спирту мають перезрілі банани – після споживання п'яти почорнілих плодів організм сприйме це як 250 мл пива.
Звичайно, п'яніти від кефіру, айрану, кумису, тану, квасу, квашеної капусти, солоних огірків або перестиглих фруктів не можна. Втім, вже за 15 хвилин після вживання таких продуктів алкотестер може зафіксувати показники, що перевищують допустиму норму.
Тому, перш ніж сідати за кермо, слід бути обережним і вибирати їжу, яка не містить спирту або його концентрація в ній мінімальна. В іншому випадку це може призвести до непередбачуваних наслідків на дорозі.
Дотримання цих рекомендацій забезпечить безпечну поїздку та, можливо, гроші у вашому гаманці. Бо можуть виписати штраф.
Знай.ua писав, без водіння, але зі штрафом: 40 800 гривень і без прав на п'ять років