Прем’єр Польщі назвав ситуацію на фронті в Україні критичною
Прем’єр Польщі назвав ситуацію на фронті в Україні критичною

Прем’єр Польщі назвав ситуацію на фронті в Україні критичною

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск назвав ситуацію на фронті в Україні критичною, зазначивши, що доля війни може визначитися навіть упродовж кількох тижнів.

Про це він заявив журналістам після завершення дводенного неформального саміту ЄС у Брюсселі, передає Укрінформ з посиланням на PAP.

Як зазначив Туск, Президент України Володимир Зеленський на саміті підкреслював необхідність негайного постачання Україні систем ППО, які могли б ефективно протидіяти російським ракетам і дронам.

Він зазначив, що ситуація на фронті є “критичною”, а про долю цієї війни можуть вирішити кілька наступних тижнів.

“Чекаємо рішення американців щодо 60 мільярдів доларів для України. Це має вирішитися протягом двох днів, але знак запитання й досі висить у повітрі”,- підкреслив Туск.

Глава польської держави підкреслив, що Німеччина передає Україні один ЗРК Patriot і закликає інші країни ЄС діяти схожим чином. Туск зауважив, що цей заклик не стосується Польщі, оскільки Варшава станом на сьогодні не має достатньої кількості комплексів Patriot, а відтак не може передати їх Україні.

“Ніхто від Польщі, як прифронтової країни, цього не очікує”,- підкреслив Туск. Він додав, що в ЄС усі розуміють: Польща має захищати власне небо у зв’язку з інцидентами з російським ракетами.

Польський прем’єр назвав важливим те, що у підсумковому документі саміту є згадка про те, що ЄС зобов’язується здійснювати кроки по захисту українського неба.

“Було висловлено спільний намір, щоб Європа взяла на себе частину відповідальності за безпеку неба над Україною”,- наголосив Туск.

Як повідомлялося, 17 квітня під час звернення до глав держав та урядів країн ЄС Президент України Володимир Зеленський закликав європейських лідерів допомогти переконати американських політиків у необхідності надати Україні довгоочікуваний пакет допомоги.

Наступного понеділка, 22 квітня, в Люксембурзі відбудеться зустріч міністрів закордонних справ країн ЄС у форматі Jumbo, - за участі міністрів оборони. Однією з головних тем цієї зустрічі буде координація зусиль із надання Україні негайної військової допомоги та збільшення обсягів постачання зброї, зокрема, засобів ППО.

Фото: sejm.gov.pl

Теги за темою
Україна війна Польша
Джерело матеріала
loader
loader