Міністерство охорони здоров'я України виявило тривожну тенденцію розповсюдження шкідливих для здоров'я трансжирів у продуктах харчування, які ми споживаємо щодня.
Результати дослідження, проведеного Всесвітньою організацією охорони здоров'я у Львові, виявили перевищення допустимого вмісту небезпечних сполук у третині протестованих товарів.
Трансжирні кислоти є різновидом ненасичених жирів, які можуть потрапляти в наш організм як із промислових джерел, так і природним шляхом із продуктів тваринного походження. Однак саме штучні трансжири становлять найбільшу загрозу здоров'ю людини. За оцінками ВООЗ, їх надмірне споживання тягне за собою понад 278 тисяч смертей на рік у всьому світі через підвищений ризик розвитку серцево-судинних захворювань – на 20-32%.
Продукти із високим вмістом трансжирів широко представлені на українському ринку. Йдеться про вуличну їжу: піци, паніні, донери, фалафелі, круасани, тістечка.
А також у супермаркетах: торти, печиво, десерти на молочній основі, морозиво, заморожені страви, маргарин, сири та оброблене м'ясо. І що найгірше – безпечна межа вмісту цих шкідливих сполук у всіх цих продуктах явно перевищена.