Науковці виявили певні поживні речовини, які можуть допомогти запобігти втраті когнітивних функцій із віком, таких як сприйняття, увага та прийняття рішень.
Як розповіла дієтолог Ума Найду, найбільший інтерес у фахівців викликали три типи нейропротекторних поживних речовин: антиоксиданти, вітаміни групи B і поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК), пише CNBC. Антиоксиданти борються з вільними радикалами, які можуть пошкодити клітини мозку, вітаміни групи B відіграють важливу роль у функціонуванні клітин мозку, а ПНЖК сприяють росту нових клітин мозку.
"Я завжди раджу перейти на справжні продукти, особливо жирні кислоти, такі як омега-3. Коли ви їсте цільну їжу, ви отримуєте додаткові вітаміни, мінерали, корисні жири та білки", - сказала дієтолог.
Жирні кислоти омега-3 - поживна речовина №1 для здорового мозку. Омега-3 містяться в жирній рибі, такій як анчоуси, сардини і лосось.
Найду зазначила, що можна отримувати достатню кількість омега-3 і з рослинних джерел:
- Насіння чіа;
- Насіння кунжуту;
- Волоські горіхи;
- Лляне насіння.
"Якщо ви їсте яйця, то обов'язково додайте куркуму і чорний перець, щоб оптимізувати вплив на здоров'я мозку", - рекомендувала також дієтолог.
А загалом Найду порадила вести здоровий спосіб життя з гарним харчуванням, поряд із регулярними фізичними вправами, правильним сном, уважністю, соціальними зв'язками, керуванням стресом і зниженням тривожності, оскільки це є вирішальними факторами для запобігання деменції.
Інші новини про здоров'я мозку
Для загального здоров'я харчування мозку є найважливішим аспектом. Мозок, який є епіцентром когнітивних функцій, емоцій і життєвої сили людини, потребує особливої уваги та турботи. Як розповіла лікар-дієтолог Екта Сінгхвал, підтримання оптимального здоров'я мозку передбачає включення збалансованої та багатої поживними речовинами дієти.