Щороку американська Екологічна робоча група (EWG) публікує список із 12 найбільш забруднених пестицидами овочів та фруктів. І на додачу - називає 15 найбільш чистих плодів. Про те, які ж овочі та фрукти, наче та губка, всотують хімікати, а які найчистіші і чи відрізняється американська «Брудна дюжина» від європейської, зокрема української, – у матеріалі Коротко про.
Хімічна боротьба за рекордні врожаї
У мисці свіженького салату з листової капусти та хрусткого шпинату не так багато вітамінів, як «хімії». Все ж овочі та фрукти (і не лише ранні) часто містять рекордну дозу всіляких пестицидів. А, як зауважують вчені, регулярне споживання таких «хімічних» продуктів призводить до виникнення пухлин, генетичних порушень, хвороб серця, легень, ендокринної і репродуктивної систем тощо.
То чому б узагалі не заборонити використання пестицидів в аграрному секторі? На жаль, це неможливо. Населення Землі кількісно зростає, потребує все більше харчів. А головна перевага аграрної «хімії» - щедрі врожаї, не уражені хворобами чи грибком. І хоча використання пестицидів має бути контрольоване, часто фермери тихцем обприскують свої поля.
Попереджений – значить озброєний. Американська Екологічна робоча група (EWG) щороку публікує список із 12 найбільш забруднених пестицидами овочів та фруктів. Рейтинг, відомий як «Брудна дюжина», заснований на дослідженнях тисячі зразків фруктів і овочів, зроблених міністерством сільського господарства США. А на додаток вчені EWG називають ще й 15 найбільш чистих плодів. І одразу беремо до уваги твердження скептиків, що європейські, зокрема українські продукти, – це не американські. Погоджуємося, і апелюємо: у «Брудній дюжині» знаходяться відомі на усіх континентах продукти, які найбільше схильні до поглинання "поганих речовин".
У «Брудній дюжині» першість за полуницею. Фото: foodrevolution.org
Їсти чи не їсти?
- Отож, згідно з дослідженнями, перше місце у негативному рейтингу посідає улюблена усіма ягода. Так, полуниця! І в США, і в Україні полуничка зазвичай фарширована хімікатами.
- Шпинат. Улюблена зелень тих, хто дотримується здорового способу життя. У шпинатному листі може бути аж пів сотні різних видів пестицидів.
- Капуста. У «Брудну дюжину» потрапила капуста кале. Але в Україні цей овоч не такий популярний як звична білокачанна. Хоча в останній теж вистачає «хімії».
- Виноград. Здивувалися, побачивши ці ягоди у «Брудній дюжині»? Виявляється, для того, щоб ніжні грона довше зберігалися, їх обробляють величезною кількістю хімікатів. І ще гірше: ця отрута зберігається в родзинках та навіть у вині.
- Персики. Ніжна м’якоть і шкірка персиків, як губка, вбирають хімікати, якими їх рясно зрошують.
- Груші. Це делікатні фрукти, які вимагають постійної хімічної обробки. І ця «хімія» не зникає, а зберігається у плодах.
- Нектарини. Те ж саме, що й персики: плоди швидко вбирають пестициди.
- Яблука. Фермери, які мають яблуневі сади, постійно воюють зі цвіллю, шкідниками та різними яблуневими хворобами. На жаль, задля хорошого врожаю яблуні доводиться поливати пестицидами, причому більшість з них щільно осідає і на шкірці, і в самих плодах.
- Солодкий перець. Щоб виростити великий, з блискучими боками солодкий овоч, треба щедро орошувати його хімічним коктейлем. Експерти кажуть, що перець може містити залишки приблизно 50 видів різних пестицидів.
- Вишні. І сюди ж додаємо їхню сусідку по рейтингу під номером…
- Чорницю. І вишня, і чорниця мають надто тонку шкірку, через яку, наче через решето, проходить майже усе, що є в навколишній атмосфері.
- Квасоля. Ніжна культура, яка страждає від багатьох хвороб та шкідників. Тому аграрії не шкодують «хімії» для обробки зелених пагонів.
Їсти чи не їсти – кожен обирає сам. Але принагідно нагадаємо, що особливо обережними з ранніми овочами та фруктами мають бути вагітні жінки та маленькі діти, оскільки ці речовини мають найбільш негативний вплив на них.
Яблука красиві, блискучі, слизькі на дотик? Значить, оброблені дифенілом. Фото: bhg.com
Природний захист від пестицидів – міцна шкірка
А тепер до хороших новин. На противагу «Брудній дюжині» існує так звана «Чиста п'ятнадцятка». І тут лідирує авокадо. Дивина? Пояснюємо: щоб виростити цей плід, теж використовують «хімію». Але товста шкірка авокадо, яку перед приготуванням зрізають, не пропускає пестициди у саму м’якоть.
До речі, про шкірку. Ознайомившись зі списком «чистюль», помічаємо певну закономірність: до «Чистої п'ятнадцятки» увійшли маже усі фрукти й овочі, які мають міцну шкірку, що не вживається у їжу. Так, після авокадо список продовжують солодка кукурудза, ананас, цибуля. Плоди мають захист від пестицидів: кукурудза - листя, яке очищають, ананас – тверду шкірку, яку зрізають з фрукта, цибуля - цибулиння.
Йдемо далі: папая, заморожений зелений горох, спаржа та диня. Папая і диня, знову ж, мають природний захист - шкірку. А щодо горошку, то вчені стверджують, що саме у заморожених бобових мізерна кількість пестицидів. Можливо, причина у шоковому замороженні, але про це експерти не говорять. Окремо відзначимо спаржу. Біологи кажуть, що вона містить фермент, який може допомогти розщепити певний вид пестициду, що зазвичай використовують проти спаржевих жуків. Тому спаржа захищає сама себе від «хімії».
Ківі, капуста, гриби. З першим фруктом зрозуміло – рятує від пестицидів волохата шкірка. А от як щодо капусти та грибів, про які ще зі школи всі знають, що саме ці культури містять чимало пестицидів, нітратів та нітритів? Американські дослідження довели, що білокачанна капуста виробляє певні сполуки, які відлякують шкідливих комах, тому цей хрестоцвітий овоч потребує менше обприскувань (мабуть, наші фермери цього не знають). А щодо хімічної чистоти грибів, то у рейтингу йдеться про штучно вирощені гливи та шампіньйони. Зазвичай грибники використовують природні методи боротьби зі шкідниками та хворобами, що робить гриби культурою з відносно низьким вмістом пестицидів.
І останні у позитивному списку – манго, кавун, морква. Насправді в українських реаліях у цих плодах кількість пестицидів може зашкалювати. Імпортне манго обробляють хімікатами, аби плоди довше зберігалися. Кавуни наколюють чим завгодно, щоб росли великими. Моркву скроплюють всілякими стимуляторами росту
Як бачимо, вірити будь-яким рейтингам – собі дорожче. Все ж краще брати до уваги інформацію про продукти не лише з інтернету, а уважно приглядатися до тих же овочів і фруктів, не поспішати купувати ранні, не брати пошкоджені плоди.
Товста шкірка авокадо, яку перед приготуванням зрізають, не пропускає пестициди у саму м’якоть. Фото: cnet.com
Як позбутися хімікатів у овочах та фруктах?
Мити, мити і ще раз мити! Дехто радить замочувати овочі та фрукти в оцті чи терти содою. Можна й так. Але перш за все треба добряче вимивати плоди під проточною водою, не економити її. І ще:
- перші кабачки, огірки та баклажани очищайте від шкірки та зрізайте плодоніжку,
- у зелені найбільше хімії накопичується в прожилках та черешках, тому відрізайте їх.
- якщо фрукти на дотик слизькі, значить, оброблені дифенілом (синтетичний консервант, шкідливий для людини) для того, щоб вони не псувалися і довго зберігали товарний вигляд. Тут миття вже не допоможе, шкірку треба тільки зрізати.
Мийте овочі та фрукти, не шкодуйте проточної води. Фото: www.goodnet.org