Практично 20% дошкільнят не розуміють українську мову, - Кремінь
Практично 20% дошкільнят не розуміють українську мову, - Кремінь

Практично 20% дошкільнят не розуміють українську мову, - Кремінь

Влітку минулого року, згідно зі статистикою, в Україні працювало 10 863 дитсадки, в яких загалом виховувалося 934 355 дітей.

Станом на липень 2023 року в українських дитячих садках на обліку знаходилося 934 355 дітей, серед яких 927 144 дошкільнят виховувалися українською мовою. Про це йдеться у річному звіті уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня.

Як йдеться у звіті, у якому мовний омбудсмен посилається на результати опитування 5-річних вихованців у 6-ти київських ЗДО, проведених ГО "Спільномова", 20% дітей не розуміють українську мову, 65% належать до змішаної групи й лише 15% дітей активно використовують українську мову у спілкуванні.

Фото: Скриншот

Тарас Кремінь також повідомив, що у 2023 році на підконтрольній Україні території працювало 10 863 дитсадки, що на третину менше, ніж до початку повномасштабного вторгнення Росії.

Важливо Кожен десятий українець хоче російську мову офіційною у своєму регіоні, — опитування

Водночас, йдеться у документі, в Україні залишилися три школи, у яких російська мова викладається як окремий предмет. У 2023/2024 навчальному році лише 768 школярів вивчають російську мову як окремий предмет.

"Процес дерусифікації загальної середньої освіти не пов’язаний зі зміною нормативно-правової бази чи з адміністративним тиском, а є реакцією українського суспільства на воєнні злочини та геноцид, вчинені російською федерацією проти українського народу", — резюмував Тарас Кремінь.

Нагадаємо, що 17 липня набере чинності пункт 6 частини 8 статті 40 Закону України "Про медіа", що посилює вимоги щодо використання державної мови в ефірах українськомовних програм. Тобто усі виступи, інтерв'ю, коментарі, пояснення, запитання, окремі репліки тощо на телебаченні та радіо недержавною мовою мають бути перекладені, дубльовані або озвучені українською.

Теги за темою
Освіта
Джерело матеріала
loader
loader