У світі набирає популярності доволі радикальний спосіб харчування, що включає в себе переважно м'ясо. Однак багато наукових досліджень і лікарів поспішають спростувати всі її сумнівні переваги.
Безперервне захоплення м'ясними дієтами в соціальних мережах продовжує набирати обертів. Деякі користувачі вже задовольняються замороженою сумішшю бекону і вершкового масла, називаючи її цукерками. М'ясоїди всюди пропагують м'ясоїдну дієту — суворий режим харчування, що включає в себе переважно м'ясо, трохи молочних продуктів і іноді фрукти. Ця дієта привертає увагу людей не тільки своєю сміливою винятковістю щодо м'яса, а й заявами про величезну користь для здоров'я, починаючи від втрати ваги і закінчуючи поліпшенням гостроти розуму. Однак у лікарів свій погляд на цей тренд, пише The New York Times.
У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!
Відомі зарубіжні подкастери свого часу посприяли зростанню її популярності серед їхньої великої аудиторії. Тим часом фахівці в галузі охорони здоров'я, такі як Вітні Лінсенмаєр з Університету Сент-Луїса, висловлюють серйозні сумніви щодо поживної цінності дієти та її потенційних ризиків для здоров'я, таких як зростання серцево-судинних захворювань через високе споживання насичених жирів. Попри ці застереження, радикальність дієти, можливо, насправді сприяє її привабливості, спираючись саме на розповідь про практику харчування предків, яку пропагують її прихильники.
Прихильники м'ясоїдної дієти часто виправдовують її, посилаючись на романтизоване минуле, в якому люди нібито процвітали за рахунок продуктів тваринного походження. Однак наукові дослідження, зокрема вивчення раціону неандертальців і висновки біологів Девіда Раубенгаймера і Стівена Дж. Сімпсона, свідчать про те, що різноманітне харчування було більш імовірним, а високобілкові й низьковуглеводні дієти можуть скоротити тривалість життя. Ден Бюттнер, який вивчав регіони в усьому світі, відомі своїм довголіттям, навпаки, виявив, що дієти, багаті рослинами, характерні для популяцій з великою тривалістю життя.
У суспільстві періодично відбувається зрушення в бік екстремальних дієтичних стратегій харчування у світі, багатому на перероблені продукти харчування. Хоча дієта м'ясоїдних продовжує викликати суперечки і критику з боку лікарів, вона також змушує людей замислитися про сучасні дієтичні проблеми, радикалізацію і про те, на що вони готові піти люди, щоб спробувати повернути контроль над своїм здоров'ям. Лікарі та науковці, при цьому, продовжують стояти на своєму і стверджують, що подібна дієта принесе більше шкоди, ніж користі.
Раніше Фокус писав про швидке надходження штучного м'яса в продаж у США. Дедалі більше країн дають зелене світло штучно вирощеному м'ясу як більш екологічній і гуманній альтернативі традиційним методам виробництва.
Також Фокус писав про схрещування генів свині з бобами, які почали виробляти справжній свинячий білок. Змінивши ДНК соєвих бобів для виробництва свинячого білка, компанія виробила продукт, багатий, фактично справжнім, свинячим білком, який стирає межі між рослиною і м'ясом.
Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.