![Секрети вдалої паски: правила, з якими тісто точно підійде, буде смачним і довго не зачерствіє](https://thumbor.my.ua/IR4RHVk4UkRtGtREvxtJiBk6rnI=/800x400/smart/filters:format(webp)/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F45%2Fe2ad0c18c361c29423535c2a0d37b432.jpg)
Секрети вдалої паски: правила, з якими тісто точно підійде, буде смачним і довго не зачерствіє
Тонкощі приготування пасок
Великдень неможливо уявити безпишної, ароматної паски. Паска — це не просто смачний символ Великодня, а й важлива частина української культури, що здавна оточена безліччю цікавих традицій та вірувань.
Є як народні традиції, пов’язані з випіканням та вживанням паски, так і конкретні лайфхаки, з якими великоднє тісто вдасться. Розповідаємо про них разом із порталом SHUBA.
Є певні традиції, пов’язані зі споживанням паски
- Розпочинає великодню трапезу глава сім'ї, обходячи стіл з освяченою їжею. Традиційно він роздає членам родини по крашанці та шматочку паски, символізуючи єднання та побажання миру й добробуту.
- Частину пасок прийнято віддавати церкві, а також дарувати друзям, сусідам та нужденним. В деяких селах існує звичай годувати черствими пасками худобу, вірячи, що це принесе їм силу та здоров'я.
- Пишна й добре пропечена паска віщує мир та добробут у родині, натомість не піднята — може бути ознакою нещастя. Саме тому випікання пасок — це особливий ритуал, який потребує тиші, спокою та зосередження.
Щоб паска вдалася на славу, важливо дотримуватися певних правил
- Тісто не повинно бути ані занадто рідким, ані занадто густим. В першому випадку паски не триматимуть форму, а в другому — не піднімуться. Тісто на паски потребує ретельного вимішування, щоб воно стало еластичним та легко відставало від рук.
- Тісто на паски зазвичай підходить тричі. Спочатку підходить опара, потім тісто з усіма інгредієнтами, а наостанок — вже сформовані пасочки у формах.
- Паски не люблять шуму та протягів. Їх краще тримати в теплому місці з комфортною для бродіння тіста температурою (23-24°C). Під час розстоювання пасок температура має бути ще вищою.
- Форму для випічки заповнюють на половину, адже тісту потрібно ще піднятися. Коли воно заповнить ¾ висоти форми, можна відправляти паски в духовку.
Дотримуючись цих простих правил, ви зможете спекти не лише смачну, але й красиву паску, яка стане справжньою окрасою вашого великоднього столу. Також ми розповідали протонкощі використання паперових форм.
![loader](/files/images/preloader.gif)
![loader](/files/images/preloader.gif)