Після виявлення тромбозів: AstraZeneca відкликає з ринку свою вакцину проти Covid-19
Після виявлення тромбозів: AstraZeneca відкликає з ринку свою вакцину проти Covid-19

Після виявлення тромбозів: AstraZeneca відкликає з ринку свою вакцину проти Covid-19

За словами президента Франції Емманюеля Макрона, вакцина AstraZeneca "квазінеефективна" для літніх людей. Однак після того, як регулювальні органи провели розслідування зв'язку препарату з випадками незвичайних тромбозів, вони виявили, що співвідношення ризику і користі не є критичним.

Шведсько-британська фармацевтична компанія AstraZeneca відкликає свою вакцину проти Covid-19, посилаючись на відсутність попиту. Про це повідомляє 8 травня агентство Bloomberg.

Видання підкреслює, що компанія обумовлює це комерційними причинами, проте не згадує про безпеку вакцини, хоча агентство говорить про те, що AstraZeneca вже зіткнулася з судовими розглядами щодо саме цього препарату і навіть визнала потенційний зв'язок між своєю вакциною COVID-19 і рідкісним, але серйозним захворюванням, відомим як синдром тромбозу з тромбоцитопенією (СТТ).

Водночас цього тижня компанія вже відкликала дозвіл на продаж вакцини Vaxzevria в Євросоюзі. З огляду на реліз, як зазначає Bloomberg, вакцина начебто більше не виробляється, і міркування безпеки тут ні до чого.

Що не так із вакциною AstraZeneca

Ця вакцина, призначена для щеплення проти Covid-19, була розроблена компанією спільно з Оксфордським університетом (Велика Британія) і спершу мала передаватися в постраждалі країни на некомерційній основі. Першим дозу AstraZeneca отримав тодішній британський прем'єр-міністр Борис Джонсон, і Британія розглядала цю вакцину як власну перемогу.

На користь препарату компанії говорило й те, що він не вимагав надхолодного зберігання, на відміну від інших вакцин проти коронавірусу. Тож AstraZeneca була визнана гарним варіантом для щеплень у багатьох країнах, а кількість поставленої вакцини сягнула понад 3 мільярдів доз.

Однак через деякий час застосування препарату, який уже встигли схвалити в ЄС, почало викликати побоювання щодо його ефективності та безпеки. Дров до ватри підкинув президент Франції Емманюель Макрон, який заявив, що вакцина AstraZeneca "квазінеефективна" для літніх людей. Після того, як регулювальні органи провели розслідування зв'язку препарату з випадками незвичайних тромбозів, вони виявили, що співвідношення ризику і користі не є критичним. Однак шкоди репутації цієї вакцини вже було завдано, і вакцину не стали застосовувати для повторних щеплень.

Медики звернули більш пильну увагу на вакцини з використанням технології мРНК, наприклад, розроблені в партнерстві BioNTech SE і Pfizer Inc. Нові вакцини проти Covid-19 пізніше розробила також компанія Moderna Inc.

AstraZeneca ж дісталися судові позови з боку сімей пацієнтів, які померли після отримання вакцини. Таким чином, як вважає агентство, у компанії й заявили про те, що вони відкликають вакцину з ринку, оскільки існує "надлишок доступних оновлених вакцин", а попит на щеплення проти цього захворювання сильно знизився.

Водночас визнання компанією AstraZeneca потенційного зв'язку із синдромом тромбозу вже стало частиною судових документів у відповідь на колективний позов, в якому стверджують, що вакцина стала причиною серйозних травм і навіть смертей.

Важливо Учені з'ясували, чому вакцина AstraZeneca викликає небезпечні тромби

Однак нагадаємо, що Фокус писав: вчені створили персоналізовану вакцину від раку, в основі якої лежать технології AstraZeneca, подібні до щеплення від коронавірусу.

Крім того, Фокус на початку 2024 року писав про те, що вакцину від COVID-19 пов'язали з розвитком захворювань мозку. Нове дослідження вчених виявило можливий зв'язок між популярними вакцинами від COVID-19 і ризиком розвитку різних захворювань.

Теги за темою
Коронавірус Вакцина
Джерело матеріала
loader
loader