Зеленський звільнив Залужного з військової служби та призначив послом у Британії
Зеленський звільнив Залужного з військової служби та призначив послом у Британії

Зеленський звільнив Залужного з військової служби та призначив послом у Британії

Генерала відправили у запас за станом здоров'я. При цьому Залужному залишили право носити однострій.

Президент України, верховний головнокомандувач Володимир Зеленський звільнив колишнього головкома ЗСУ Валерія Залужного з військової служби. Про це йдеться в указі глави держави №309/2024.

"Звільнити генерала Залужного Валерія Федоровича з військової служби у відставку за станом здоровʼя з правом носіння військової форми одягу", — йдеться у документі, датованому 8 травня.

Фото: скриншот

Іншим указом, датованим вже 9 травня, Зеленський призначив Залужного послом.

"Призначити Залужного Валерія Федоровича Надзвичайним і Повноважним Послом України у Сполученому Королівстві Великої Британії і Північної Ірландії", — йдеться в документі №316/2024.

Фото: скриншот

Нагадаємо, увечері 8 лютого президент Володимир Зеленський підписав указ про звільнення генерала Валерія Залужного та призначення генерал-полковника Олександра Сирського на посаду головнокомандувача Збройних сил України.

Того ж дня Зеленський присвоїв вже колишньому головнокомандувачу Збройних Сил Валерію Залужному звання Героя України. Як зазначається в документі, звання Залужний отримав "за визначні особисті заслуги у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові".

Майже через місяць, у березні президент України погодив кандидатуру Залужного на посаду Надзвичайного та Повноважного Посла України в Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії.

Важливо "Заслання" чи важлива місія? Чому Залужного відправляють послом до Великої Британії

Також у березні журналісти дізналися, що військово-лікарська комісія визнала Валерія Залужного непридатним до військової служби. Після звільнення з посади головнокомандувача ЗСУ Залужний був виведений у розпорядження міністра оборони Рустема Умєрова, проте той не знайшов для нього військової посади, адекватної рівню підготовки та досвіду.

Своєю чергою, як дізнавався Фокус, експерти розійшлися у думках щодо звільнення Валерія Залужного з військової служби. Хтось відстоював його право на вибір, хтось же звинувачував генерала у підтримці корупційних схем.

Нещодавно з'явилася інформація що Валерій Залужний вийшов із відпустки й проходить стажування в Міністерстві закордонних справ. Експосол Вадим Пристайко пояснив, що Залужному доведеться робити у Великій Британії.

Теги за темою
звільнення призначення
Джерело матеріала
loader
loader