Російський дрон-вбивця "Ланцет" отримав ШІ від США, а GPS від Швейцарії, — Asia Times
Російський дрон-вбивця "Ланцет" отримав ШІ від США, а GPS від Швейцарії, — Asia Times

Російський дрон-вбивця "Ланцет" отримав ШІ від США, а GPS від Швейцарії, — Asia Times

За роботу ШІ відповідає модуль Nvidia Jetson TX2, а навігацію забезпечує система U-Blox Lea-m8s-0-10.

Відомо, що українські експерти розібрали російський БПЛА "Ланцет" і виявили західну електроніку, переважно американську. Видання Asia Times розкрило подробиці про те, як працюють ці комплектуючі і за що відповідають.

Lancet-3 оснащений модулем Jetson TX2 від американської компанії Nvidia. Цей компонент відповідає за можливості штучного інтелекту (ШІ). Згідно зі специфікацією виробника, Jetson TX-2 — найшвидший і найенергоефективніший вбудований обчислювальний пристрій зі штучним інтелектом. Цей модульний суперкомп'ютер потужністю 7,5 Вт забезпечує обчислення з використанням ШІ на периферії. Він побудований на базі графічного процесора сімейства Nvidia Pascal і оснащений 8 ГБ пам'яті та пропускною здатністю пам'яті 59,7 ГБ/с. Він має стандартні апаратні інтерфейси, що дають змогу легко інтегрувати його в широкий спектр продуктів.

Незважаючи на те, що Nvidia активно просуває на ринку новий модуль Jetson Xavier NX, який набагато потужніший за Jetson TX-2, проте TX-2 продаватимуть на світовому ринку до 2028 року.

ШІ-модулі Nvidia засновані на передових технологіях виробництва. Їхні критичні інтегральні схеми штучного інтелекту виробляють на Тайвані, а далі пристрої збирають у Китаї на заводі BYD у Хуейчжоу, і на Тайвані на заводі Foxconn у Таоюані. Деякі інші компоненти модуля TX-2 поставляються з Китаю і Південної Кореї.

ШІ-модуль Nvidia TX-2
Фото: NVidia

Одним із найважливіших компонентів "Ланцета" є система GPS-навігації U-Blox Lea-m8s-0-10. Цей пристрій може приймати навігаційні сигнали від американської системи GPS, європейської Galileo GPS, російської ГЛОНАСС і китайської Beidou. Модуль U-Blox стійкий до зломів, що робить практично неможливим його перепрограмування з метою зміни напрямку дрона. U-Blox виробляється у Швейцарії.

Видання пише, що ні Nvidia, ні U-Blox не порушили жодних законів, продаючи ці продукти. Чіпи надходять у центри дистрибуції, де продаються кінцевим споживачам. Звідти вони потрапляють до Росії, Китаю або Ірану.

Вашингтон намагається вжити заходів щодо поширення ШІ-чипів у Китаї, однак контролювати поширення ключових ШІ-компонентів у РФ американці поки що не в силах. Якщо не буде вжито рішучих заходів, росіяни, китайці та іранці, як і раніше, зможуть використовувати новітні модулі штучного інтелекту для військових і комерційних застосунків, підкреслює ЗМІ.

Частково причина в тому, що виробництво продуктів штучного інтелекту в основному здійснюється за межами США. Це означає, що співпраця на високому рівні має важливе значення. Це також означає, що США зіткнуться зі значним ризиком, якщо виробництво ШІ-чіпів, особливо на Тайвані, буде припинено через війну, блокаду або просто через стихійне лихо. Зараз США активно будують нові передові заводи з виробництва мікросхем на своїй території, що стане реальною допомогою в майбутньому.

Важливо Чи є штучний інтелект у російських "Ланцетів": експерти вивчили їх "начинку" (відео)

У майбутньому США доведеться знайти ефективні способи контролю над технологіями штучного інтелекту або зіткнутися з доволі неприємними наслідками, адже танки Abrams і БМП Bradley, підбиті російськими "Ланцетами" в Україні, є справжньою військовою проблемою, яка потребує розв'язання, зазначили аналітики.

Раніше ми повідомляли, що БМП Bradley витримала удар дрона-камікадзе "Ланцет". Завдяки ДЗ BRAT машина не тільки зберегла життя екіпажу, а й не зазнала серйозних пошкоджень, пишуть аналітики.

Теги за темою
Росія
Джерело матеріала
loader