У Держдепі США прокоментували наступ росіян на Харківщині
У Держдепі США прокоментували наступ росіян на Харківщині

У Держдепі США прокоментували наступ росіян на Харківщині

У Держдепі США прокоментували наступ росіян на Харківщині

Ентоні Блінкен заявив, що російський наступ – «складний момент», але «Україна може ефективно утримувати лінію фронту на сході»

У Державному департаменті США прокоментували російські наступальні дії на півночі Харківської області. Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що до України продовжує надходити допомога від союзників і вона може ефективно утримувати лінію фронту на сході». Про це дипломат заявив, відповідаючи на запитання ведучою, чи не є російський наступ на Харківщині «ціною затримки в постачанні США зброї на фронт»?

«Послухайте, немає жодних сумнівів, що багатомісячна затримка із затвердженням додаткового бюджетного запиту і відправкою обладнання в Україну мала певну ціну... Ми робимо все можливе, щоб прискорити надання цієї допомоги. Європейці роблять те ж саме. Послухайте, я переконаний, що Україна може ефективно утримувати лінію фронту на сході, вона може продовжувати утримувати переваги, досягнуті в Чорному морі… а також тримати російські сили під загрозою, в тому числі в Криму, щоб їм було важче продовжувати цю агресію. Ми надаємо системи для цього, але це складний момент. Ми нікуди не дінемося, як і понад 50 країн, які підтримують Україну. Це триватиме, і якщо Путін думає, що зможе пережити Україну, пережити її прихильників, то він помиляється. Він помиляється», – заявив Блінкен в ефірі CBS News 12 травня.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Великої Британії заявив, що наступ росіян у Харківській області з боку російського кордону є «надзвичайно небезпечним» моментом та закликав партнерів вчасно надавати Україні допомогу. 

Керівник Вовчанської міської військової адміністрації Тамаз Гамбарашвілі заявив, що 12 травня групи окупантів намагалися зайти на територію міста, але Сили оборони зупинили ці атаки. Він не підтвердив, що у місті відбувались вуличні бої, а пояснив близькі звуки бою з півночі тим, що Вовчанськ знаходиться за 4 кілометри від кордону з Росією.   

Президент Володимир Зеленський заявив, що найскладніша ситуація на Харківщині – на околицях Вовчанська, в якому ще лишаються півтисячі місцевих жителів, які потребують евакуації. Президент заявив, що «є села, які фактично із «сірої зони» стали зоною ведення бойових дій».

Джерело матеріала
loader
loader