Ляшко привітав із професійним святом медичних сестер і братів
Ляшко привітав із професійним святом медичних сестер і братів

Ляшко привітав із професійним святом медичних сестер і братів

Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко привітав із професійним святом медичних сестер і братів, які попри все лишаються відданими своїй справі та пацієнтам.

Як передає Укрінформ, про це ідеться на сторінці міністра у Фейсбуці.

Очільник МОЗзазначив, що "сьогодні разом з усім світом відзначаємо Міжнародний день медичної сестри".

За словами Ляшка, дата обрана не випадково - це день народження сестри милосердя Флоренс Найтінгейл.

"Символічно, що національною героїнею її зробила Кримська війна. Солдати, що повернулися з фронту, розповідали про неї легенди, називаючи її "леді зі світильником", тому що ночами, з лампою в руках, вона завжди обходила палати з хворими. Поліпшувала умови лікування, запровадила повсякчасну дезінфекцію і режим харчування, почала збирати статистичні дані й розмежовувати хворих по палатах "кроки, які врятували безліч життів", - підкреслив очільник МОЗ.

Як повідомив міністр, відвідуючи лікарні по всій Україні, він щоразу бачить історії "героїчних медичних сестер і братів, які зараз, так само як і 170 років тому, стали порятунком для безлічі людей - і поранених, і хворих, які попри все лишаються відданими своїй справі та пацієнтам, які щодня продовжують змінювати медичну систему на краще".

Ляшко висловив щиру вдячність "кожній і кожному за чуйність, фаховість та стійкість" і побажав "міцного здоров'я, сил, добробуту, натхнення та можливостей для розвитку".

Керівник МОЗ повідомив, що під час відрядження до Львівської області привітав деяких фахівців особисто та вручив нагороди.

Також міністр відвідав кілька закладів, які займаються підготовкою медсестер, - Львівський медичний фаховий коледж післядипломної освіти та Львівську медичну академію імені Андрія Крупинського.

"Якісна освіта медичних сестер, як і посилення їх ролі/автономності загалом, є критично важливою для забезпечення якісної медичної допомоги. Працюємо над тим, щоб вона відповідала сучасним вимогам, тенденціям розвитку освіти, науки та медицини, а також дозволяла ефективно реагувати на ті виклики, які з'являються у сфері охорони здоров'я", - наголосив Ляшко.

Як повідомлялось, Міжнародний день медичної сестри відзначається щорічно 12 травня, у день народження Флоренс Найтінгейл, однієї із засновниць служби сестер милосердя.

Свято відзначається під егідою Міжнародної ради медсестер. Щорічно до цього дня Рада медсестер готує інформаційні матеріали, оголошує тематику і гасло майбутнього святкування.

Теги за темою
Медицина
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader