Наступ ЗС РФ на півночі: полковник ЗСУ розповів, чи зможе ворог прорватися до Харкова
Наступ ЗС РФ на півночі: полковник ЗСУ розповів, чи зможе ворог прорватися до Харкова

Наступ ЗС РФ на півночі: полковник ЗСУ розповів, чи зможе ворог прорватися до Харкова

Наступальними діями ворог хоче відволікти українських військових, частково йому це вдалося. За словами полковника запасу ЗСУ Петра Черника, росіяни не запропонували чогось кардинально нового в стратегічному сенсі.

Збройні сили Російської Федерації не мають великого потенціалу для того, аби подолати 40 кілометрів до Харкова. Про це повідомив полковник запасу ЗСУ, військовий експерт Петро Черник в ефірі телемарафону.

Він зауважив, що Кремль хоче показати хоча б якісь успіхи на фронті.

"Після того, як відбулися інаугурація Путіна і "День побєдобєсія", і вони не змогли показати головного результату в частині, що стосується завоювання Часового Яру, і найголовніше — реалізувати таке вже старе стратегічне завдання — вихід на адміністративні кордони Донеччини та Луганщини, їм потрібні хоч якісь успіхи", — сказав Петро Черник.

Важливо Україна може піти на перемир'я з Росією через наступ на ЗС РФ на Харків, — NYT

Він зауважив, що також у червні відбудеться серйозна подія глобального характеру — мирний саміт у Швейцарії, на ньому буде залучено понад сто країн, особливо з глобального Півдня, який президент РФ Володимир Путін розглядає як свій майданчик. А тому він мусить показати якісь позитивні результати того, що він може чогось досягти в Україні.

Нині ж серйозного великого потенціалу окупанти не наростили для того, аби подолати 40 кілометрів до Харкова.

"Чи буде нарощувати в обов'язковому порядку — все буде залежати від нашої майстерності оборони", — пояснив експерт.

За словами Черника, росіяни також хочуть відволікати українські сили та засоби. Зокрема, частково ворогу це вдалося. Ба більше, у ЗС РФ було створено 14 нових механізованих дивізій, 16 бригад та дві загальновійськові армії, сукупно — до 300 тисяч осіб. На думку експерта, такі дії ворога є абсолютно логічними.

Проте у стратегічному сенсі ЗС РФ не запропонували чогось кардинально нового, того, чого б українці не зрозуміли. Натомість важливо правильно організувати маневрову оборону.

"Перший раунд, як би це дивно не звучало, на нашу користь — вони не змогли організувати проривну операцію хоча б на 15 км", — додав Петро Черник.

Дивіться з 0:28

Нагадаємо, 12 травня представник ГУР МОУ Андрій Юсов повідомив, що розвідка знала про плани ворога щодо наступу в Харківській області. За його словами, дії противника в регіоні розпочали згідно з відомим графіком.

Того ж дня військовий експерт Олександр Мусієнко розповів, що противник хоче напівоточити Харків з північного, східного і західного напрямків. Він наголосив, що це простежується з погляду логіки задіяних сил.

Теги за темою
Росія Харків Харківська область
Джерело матеріала
loader
loader