Норвезька компанія Equinor витіснила з Європи російський "Газпром" – Bloomberg
Норвезька компанія Equinor витіснила з Європи російський "Газпром" – Bloomberg

Норвезька компанія Equinor витіснила з Європи російський "Газпром" – Bloomberg

Після того, як Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну, відбулося стрімке зростання цін на енергоносії, а сама РФ опинилися під додатковими санкціями. На тлі цього першість у забезпеченні Європи паливом завоював норвезький нафтогазовий гігант Equinor ASA, посівши місце російського "Газпрому".

Зараз Норвегія постачає 30% газу в країни ЄС, "Газпром" же забезпечував близько 35% усього газу Європи до великої війни. Про це пише Bloomberg.

"І з понад 109 мільярдів кубометрів природного газу, експортованого Норвегією в Європу минулого року – цього достатньо, щоб забезпечити Німеччину електроенергією до 2026 року – приблизно дві третини продавав Equinor", – сказано в статті.

У зв'язку з цим Equinor відіграє велику роль у підйомах і падіннях цін на газ на всьому континенті.

Наприкінці квітня канцлер Німеччини Олаф Шольц подякував Норвегії за те, що вона дозволила його країні стати незалежною від російського газу "всього за кілька місяців". Він назвав Осло ідеальним партнером для забезпечення поставок газу в Німеччину та Європу.

Як каже керівниця відділу проміжного потоку, маркетингу та переробки Equinor Ірен Руммельхофф, помітність компанії значно змінилася зі зменшенням потоків газу з Росії. "Був момент, коли [Європа] сприймала нас майже як належне. Це вже не так", – зазначила вона.

Очікується, що поставки природного газу з Норвегії цього року можуть сягнути нового рекорду. Equinor працює над збільшенням своєї потужності та оптимізує роботи з технічного обслуговування. Уряді країни прагне зробити так, аби Норвегія була "стабільним і довгостроковим постачальником енергії" до Європи протягом наступних десятиліть.

Як повідомляв OBOZ.UA, прибуток компанії "Газпром" впав на понад 30%, що призвело до збитку у розмірі 629 мільярдів рублів (або 6,9 мільярда доларів США), що є найвищим показником за останні 25 років. Це падіння зумовлене геополітичними турбулентностями, такими як вторгнення Росії в Україну та загострення відносин з Заходом, що суттєво обмежили діяльність компанії.

Щоб компенсувати ці втрати, "Газпром" звернувся до Китаю, проте втрати від зменшення торгівлі з Європою в значній мірі вплинули на її фінансовий стан.

Лише перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader