"Можливо, є якісь домовленості": Леонов закликав не робити поспішних висновків з відставки Патрушева. Відео
"Можливо, є якісь домовленості": Леонов закликав не робити поспішних висновків з відставки Патрушева. Відео

"Можливо, є якісь домовленості": Леонов закликав не робити поспішних висновків з відставки Патрушева. Відео

Звільнення російським диктатором Володимиром Путіним Миколи Патрушева з посади секретаря Радбезу РФ може свідчити про те, що в Кремлі є щодо цього певні домовленості. Можливо, для нього готують формальну посаду, наприклад, очільника адміністрації президента РФ або прем'єр-міністра. Не виключено, що Патрушеву могли пообіцяти зробити його сина наступником Путіна.

Таку думку висловив Олександр Леонов, виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень, у ефірі OBOZ.Talk. Політолог нагадав, що раніше "багато хто говорив", що син Миколи Патрушева Дмитро Патрушев "розглядається як один з потенційних наступників Путіна".

Він, до речі, отримав підвищення – з міністра сільського господарства "доріс" до посади віцепрем'єра у новому уряді.

"Треба зачекати, чи є якісь домовленості між Путіним і Патрушевим. Можливо, його відставка була обумовлена тим, що йому пообіцяли, наприклад, що його сина зроблять наступником, але за це Патрушев має поділитися з іншими кланами впливовістю. Вочевидь, ніхто не хоче, щоб після Путіна відтворився новий Путін, який буде тримати все в залізних руках", – вважає експерт.

За словами Леонова, Миколу Патрушева вважають людиною, яка контролює усіх силовиків РФ і раніше його називали єдиним, хто може відправити Путіна у відставку.

"Уієрархії він займав дуже високу щабель. Настільки високу, що багато хто говорив, що син Патрушева, Дмитро Патрушев, який в новому уряді зайняв посаду віцепрем'єра, розглядався на повному серйозі як наступник Путіна. І Патрушев, який фактично контролював всіх силовиків, міг забезпечити це рішення", – вважає він.

Якщо Патрушев-старший не отримає формальної посади, це буде говорити про послаблення його позицій.

"За впливом, можливо, є тільки дві посади, які він може отримати. Це голова адміністрації президента РФ або прем'єр-міністр – людина, яка у випадку чогось заміняє російського президента. Мені здається, для Путіна дуже небезпечно призначати на цю посаду Патрушева, але, тим не менш, в російській політиці дуже важливо, щоб він зайняв якусь формальну посаду. Інакше він почне втрачати вплив і знайдуться багато інших людей, які будуть боротися і за вплив, і за потоки, які скорочуються. І, вочевидь, це втрата і фінансового ресурсу, і, що головне, силового і політичного", – сказав Леонов.

Також важливо, як будуть відбуватися події навколо Михайла Мішустіна, який є російським прем'єр-міністром. За словами експерта, є чутки, що Мішустіна "триматимуть" на посаді до того моменту, як в РФ почнуться справжні серйозні проблеми з економікою.

"Коли була інавгурація, Путін прохолодно з ним спілкувався. Багато хто говорить про те, що Мішустіна залишили ( в уряді РФ. – Ред.), але триматимуть до того моменту, як в Росії почнуться серйозні економічні проблеми, а потім замінять. За всіма іншими показниками, Мішустін ледь не єдина в Росії людина, яка може скласти конкуренцію в рейтинговому плані самому Путіну. Він має порядка 25% підтримки, наступний за ним – мер Москви Сергій Собянин з 8-10%. І вочевидь, що якщо Мішустіна позбавляться, то позбавляться і його політичного впливу, і якоїсь умовної небезпеки", – упевнений Леонов.

Якщо ж Патрушев не отримає посаду, це означатиме, що Путін вирішив не просто "царствувати", а й керувати. Тоді на тривалий час можна забути про розмови щодо його наступників.

Як повідомляв OBOZ.UA, Путін звільнив Патрушева і призначив на його місце Шойгу, щоб убезпечити себе, вважає голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко. За його словами, Патрушева розглядали як його правонаступника, та й сам Путін так вибудовував вертикаль влади.  

Лише перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader