Китай наростив постачання сировини для виробництва боєприпасів у РФ
Китай наростив постачання сировини для виробництва боєприпасів у РФ

Китай наростив постачання сировини для виробництва боєприпасів у РФ

Китай збільшив експорт нітроцелюлози до Росії. Йдеться про матеріал подвійного призначення, який можна використовувати для виробництва боєприпасів.

Про це повідомляє Nhk.

Як зазначають журналісти, нарощення поставок відбулося після початку вторгнення в Україну. Видання проаналізувало дані, опубліковані митними органами Китаю за 2015 рік. З’ясувалося, що в період із 2015 до 2021 року експорт нітроцелюлози в Росію практично не здійснювався. Водночас експорт різко збільшився з травня 2022 року.

«У 2022 році Китай експортував до Росії трохи більше ніж 700 тонн нітроцелюлози. У 2023 році цей обсяг збільшився майже вдвічі і перевищив 1300 тонн. З січня по березень поточного року було експортовано близько 110 тонн», – йдеться у матеріалі видання.

Нагадаємо, військово-морські сили Росії та Китаю підписали меморандум про взаєморозуміння та співпрацю.

Зокрема, державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що Китай є головним постачальником військового обладнання для Росії. Державний секретар США зазначив, що Вашингтон попередив Пекін про неприйнятність підтримки російської війни. Однак Китай заявив, що «не має наміру постачати зброю жодному з учасників війни в Україні».

«Коли йдеться про російський військово-промисловий комплекс, то головним його постачальником наразі є Китай. Нам відомо про постачання Китаєм деталей до машин, напівпровідників, інших товарів подвійного призначення, що допомагають Росії відбудовувати військово-промислову базу», – сказав Ентоні Блінкен.

Як повідомлялося, у березні експорт Китаю до РФ скоротився на 16%. Це стало першим таким зниженням з 2022 року. Причиною цього експерти вважають погрози Сполучених Штатів щодо санкцій проти КНР, якщо її товари сприятимуть вторгненню Росії в Україну.

Джерело матеріала
loader
loader