Атаки на Крим: які важливі цілі вразили ракети ATACMS за тиждень
Атаки на Крим: які важливі цілі вразили ракети ATACMS за тиждень

Атаки на Крим: які важливі цілі вразили ракети ATACMS за тиждень

Американські ракети за тиждень вразили низку важливих цілей у Чорному морі та на східній ділянці фронту. Передові комплекси ППО армії РФ не впоралися із завданням: вибухи чула низка кримських міст. Фокус з'ясував, на що здатна точна зброя в руках ЗСУ і чи вирішить вона результат великої війни.

Російська армія відчула на собі міць американських ракет ATACMS. Точних ударів Сили оборони України завдавали по кораблях і військових об'єктах на тимчасово окупованих територіях з 19 травня.

Наймасштабніший приклад — вибухи в різних районах Криму в ніч на 24 травня. Міноборони Росії підтвердило атаку ракетами ATACMS, але заявило, що чергові засоби ППО нібито знищили три снаряди.

Очевидці чули щонайменше шість вибухів у районі Сімферополя і близько восьми — у районі аеродрому Бельбек і Новофедорівки. В Алушті пролунало не менше п'яти потужних вибухів. Пізно ввечері 23 травня вибухи чули в Сімферополі, Саках, Алушті, Ялті, Джанкої та Євпаторії.

Уночі 24 травня вибухи чули в різних районах Криму

Однією з цілей ракет став вузол зв'язку між Алуштою і Сатерою — важливий пункт далекого космічного зв'язку з російськими апаратами на Місяці, Венері та Марсі.

Чудо балістики: ATACMS відправляють на дно кораблі ВМС РФ

Вдалі операції були проведені і проти російських кораблів у Чорному морі. У ніч на 19 травня знищили морський тральщик Чорноморського флоту Росії проекту 266-М "Ковровец". Успішне влучання пари ракет ATACMS по кораблю свідчить про отримання ЗСУ від США більш точних версій ракет ATACMS, писав журнал Forbes.

Морський тральщик "Ковровец" атакували ракети ATACMS 19 травня
Фото: З відкритих джерел

Примітно, що наземні установки для пусків ракет ATACMS зазвичай використовують не проти морського флоту, а для атак на суші. Ймовірно, Україна отримала модифікації M48 дальністю до 270 кілометрів або M57 ATACMS з 200 кілограмовими боєголовками, що летять на 300 кілометрів, роблять висновки західні оглядачі.

"Ракети M48 і M57 більш точні, ніж передбачалося. Якщо ATACMS знищує російські військові кораблі в Севастополі, важко уявити, що буде з Чорноморським флотом", — зазначив Філліпс О'Браєн, професор стратегічних досліджень в Університеті Сент-Ендрюс у Шотландії.

Американські снаряди небезпечні і для Керченського мосту: ЗРК С-400 дальньої дії, що захищає Севастополь і прилеглу авіабазу Бельбек, не зміг перехопити їх.

Інший яскравий приклад — ураження російського ракетного корабля "Циклон" у Севастополі. Військова розвідка Великої Британії підкреслює в цьому випадку вдалу комбінацію ударних безпілотників і ракет ATACMS.

"Циклон" — один із чотирьох російських кораблів класу "Каракурт", оснащених ракетами "Калібрам". Судно перебувало в Чорному морі з 2022 року, але два кораблі росіяни могли відправити в Каспійське море після серії успішних українських атак. Ще один корабель сильно пошкодили після атаки в листопаді 2023 року. Таким чином, ВМС РФ залишилися без "Циклонів" у Чорному морі, вказують розвідники.

ЗСУ продемонстрували, що балістика працює не тільки на землі, а й у морі, що є унікальним військовим досягненням. У березні 2022 року ракета "Точка-У" знищила великий десантний корабель "Саратов" у порту Бердянська, згадує в діалозі з Фокусом керівник безпекових програм Центру глобалістики Стратегія ХХI Павло Лакійчук.

"ATACMS у Криму пройшов "морське хрещення", але загалом для балістики в руках ЗСУ — другий вдалий епізод. Напевно американські інженери і військові самі не знали, на що здатна їхня зброя", — коментує експерт.

"Б'ють по святому": виклик особисто Путіну

США передавали ракети ATACMS з меншою дальністю, але касетною бойовою частиною. Ці боєприпаси ефективні для площинних цілей: аеродромів і вертолітних майданчиків. Касетні снаряди ATACMS показали себе в районі села Моспине Донецької області 22 травня. Удар завдали по російському комплексу ППО С-400 "Тріумф": знищенодві пускові установки, РЛС "96Л6Е" і пункт управління.

Після удару по комплексу С-400 "Тріумф" знищено пускові установки, РЛС і пункт управління

Американські боєприпаси, безумовно, відкрили нові можливості для нанесення ударів по об'єктах РФ у глибокому тилу. На жаль, західні партнери поки що не дозволили ЗСУ працювати по території Росії, зазначає Лакійчук.

"Найефективніше ураження відбувається в перший період, коли противник не знайшов способів захисту. Так було з установками HIMARS, ракетами Storm Shadow і планувальними бомбами", — пояснює він.

Висока частота ударів по Кримському півострову переслідує дві головні цілі:

  • практичну з виведення з ладу системи ППО з прицілом на Кримський міст,
  • психологічну: для президента Росії Володимира Путіна захоплений півострів — сакральне місце.

"Б'ють по святому, саме тому Захід і Україна ставлять зараз на Крим", — вважає полковник запасу ЗСУ, військовий експерт Петро Черник.

Удари по Криму є викликом особисто Путіну і підконтрольним йому правлячим елітам, які бачать "нездатність вождя захистити півострів". При цьому треба розуміти, що Крим за насиченістю ЗРК перевершує Москву, упевнений експерт.

Крім безпосередніх руйнувань кораблів і дорогих пускових установок, удари практично знецінюють досягнення російського ВПК. Виникає питання: чи дійсно комплекси С-400, С300, "Тор-М", "Бук" і "Панцир-С1" — конкурентне озброєння? За словами Черника, обсяг їхніх продажів на експорт після прильотів ракет зменшиться в рази.

Колосальної шкоди в межах берегової частини Криму завдаватимуть і оснащені РСЗВ морські дрони Sea Baby. Помітити в морі безекіпажний катер, особливо вночі, вкрай важко.

Однак морський бій — лише частина загальної військової стратегії. Результат повномасштабної війни з РФ вирішуватиметься на суші, робить висновки анатилік.

Фокус раніше писав, як вищі чиновники в США сперечаються щодо надання Києву права наносити удари по військових об'єктах у Росії. Адміністрація президента Джо Байдена своїми заборонами "зв'язує ЗСУ руки за спиною", вважає голова Комітету у закордонних справах Палати представників, республіканець Майкл Маккол.

Нагадаємо, Україні вдається вибивати російські кораблі швидше, ніж вони будуються. За період з лютого 2022 року потоплено близько 15 з наявних довоєнних 30 великих кораблів.

Теги за темою
Крим
Джерело матеріала
loader
loader