ЄС прагне після саміту у Швейцарії перейти до зустрічі у Саудівській Аравії за участю Росії - Bloomberg
ЄС прагне після саміту у Швейцарії перейти до зустрічі у Саудівській Аравії за участю Росії - Bloomberg

ЄС прагне після саміту у Швейцарії перейти до зустрічі у Саудівській Аравії за участю Росії - Bloomberg

Євросоюз планує після проведення у червні Саміту миру у Швейцарії, долучитися також до організації восени в Саудівській Аравії діалогу про мир в Україні за участю Росії. Подробиці щодо часу та формату можливої зустрічі з Росією наразі невідомі.

Про це повідомляє Bloomberg. До саміту у Швейцарії РФ не запрошено, оскільки її участь може призвести до зриву заходу.

Видання також зазначає, що президент України Володимир Зеленський закликає лідерів ключових країн взяти участь у Саміті, проте Москва активно намагається перешкодити цьому.

Журналісти також зазначили, що президент США Джо Байден наразі не планує брати участь у саміті, запланованому на 15-16 червня на швейцарському курорті Бюрґеншток. В ці дати він віддає перевагу своєму передвиборчому заходу зі збору коштів у Голлівуді.

Також повідомляється, що Китай і Бразилія планують альтернативний захід щодо українського питання. Bloomberg зазначає, що Бразилія та Індія відправлять до Швейцарії молодших чиновників зовнішньополітичних відомств, тоді як Китай представлятиме лише старший державний радник, імовірно спецпредставник КНР з урегулювання російсько-української війни Лі Хуей.

"І, звичайно, є ще один аспект, який я вважаю небезпечним. Це неприїзд лідерів. За всіма даними всіх розвідок, цим займаються росіяни. Їхній план – максимально зірвати можливість приїзду лідерів. Максимально показати нелегітимність цього саміту. Показати, що більшість лідерів не підтримує цей саміт. Ми знаємо, кого вони зараз просять, із якими країнами зустрічаються, їхні діалоги з Китаєм", – розповів Зеленський в інтервʼю журналістам із Центральної Азії.

Раніше повідомлялося, що Сполучені Штати Америки підтвердили свою участь у Глобальному саміті миру у Швейцарії. Але хто представить країну на цьому заході, поки що невідомо. Також наразі свою участь у саміті підтвердили представники понад 80 країн.

Раніше президент України Володимир Зеленський у зверненні 26 травня повідомив, що президент США Джо Байден і глава Китаю Сі Цзіньпін "поки осторонь глобальних зусиль із підготовки Саміту миру".

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader