Арестович рекомендує: 21 фільм про дух нашого часу
Арестович рекомендує: 21 фільм про дух нашого часу

Арестович рекомендує: 21 фільм про дух нашого часу

Екс-радник Офісу президента України, політичний та військовий експерт Олексій Арестович регулярно проводить кіносемінари, де детально аналізує популярні фільми. У центрі уваги відомого прогнозиста і психолога опиняються переважно голлівудські картини, які дуже точно передають дух нашого часу.

У фільмах, які Арестович розбирає на своїх кіносемінарах, він зосереджується на психологічних особливостях сучасної людини, розбирає поведінкові моделі персонажів та простежує глобальні тенденції, що диктують порядок сьогодення.

Найчастіше Арестович звертає увагу на фільми саме з Бредом Піттом. Відразу три картини із цим актором стали основою для кіносемінарів Арестовича. А серед тем, які порушуються у фільмах, рекомендованих Арестовичем, найчастіше фігурують кримінал та війна.

Лють

Квітень 1945. Друга світова війна добігає кінця. Незважаючи на те, що війна майже виграна, а сили противника багато разів поступаються за чисельністю, військові дії все ще продовжуються. Кожна хвилина може тривати все життя, а небезпека на відстані витягнутої руки. Незважаючи на все це, командир невеликого екіпажу вирішується на відчайдушний вчинок і розуміє, що ця місія може виявитися смертельною, але команда з 5 фахівців сідає в танк і вирушає прямо в центр цього жаху крізь кулі та гранати, вогонь та воду. Сержант робить все можливе, щоб залишитися живим і врятувати життя свого екіпажу.

 

Поїзд на Юму

Власник ранчо Деніел Еванс прямував до Бісбі, коли став свідком пограбування диліжансу групою на чолі з сумнозвісним злочинцем Беном Уейдом. Через деякий час Уейда заарештували, а Еванс, сподіваючись на винагороду в двісті доларів, погодився супроводжувати злочинця в поїзді до Юми. У ході подорожі фермеру доводиться мати справу не тільки з гангстерами, що зневірилися, але і з безжальною бандою злочинців, які бажають звільнити лідера, перш ніж він потрапить до в’язниці.

 

Зворотній зв’язок

Фільм порушує непрості питання про корупцію у будівництві великого промислового об’єкту. У його ході загострюються соціальні вади організації великомасштабних проектів. Фільм розкриває проблеми в управлінні, слабкий контроль керівництва, злодійство та колективний обман.

 

Марсіанін

Через природну катастрофу, що насувається, члени марсіанської експедиції «Арес-3» були змушені терміново евакуюватися з Марса. Один з астронавтів, Марк Уотні, експерт у галузі біоінженерії, під час евакуації пошкодив скафандр та потрапив у піщану бурю. Товариші вирішили, що Уотні мертвий, і покинули планету, залишивши людину напризволяще. Прокинувшись, Марк виявив, що зв’язку із землею у нього немає, але житловий модуль все ще працює. Головний герой має вижити в суворих умовах ворожого світу протягом чотирьох повних років, поки не настане наступна пригода.

 

Апокаліпсис

Дія фільму відбувається на півострові Юкатан наприкінці 15 століття, перш ніж Колумб відкрив Америку. Сюжет фільму розгортається довкола молодого мисливця на ім’я Ягуар По. Він живе у селі у джунглях зі своєю вагітною дружиною та іншими членами племені. Якось на село напало інше плем’я під назвою «Мисливці». Кіготь Ягуара зумів сховати свою дружину в безпечному місці, але він і багато інших членів племені було схоплено і пізніше принесено в жертву богу Кукулькану. Однак під час жертвопринесення, коли Коготь Ягуара готувався прийняти смерть, раптово почалося сонячне затемнення, яке, на думку первосвященика, вказувало на те, що Кукулькан уже наситився. Після цього Ягуар Лапа та інші вижили були звільнені і на них почалося полювання. Але герой не хоче вмирати, бо має ще сенс жити.

 

Гладіатор

180 р. до зв. е. Великий полководець Максим був великим воїном, якому не було рівних. У всіх боях, у яких бився генерал, він здобув перемогу. Бойовий дух і непереможність Максимуса вселяли впевненість у його солдатів. Армія була готова пожертвувати своїми головами заради свого генерала. Але одного разу Максимуса підставляють і тепер йому загрожує страта. Але тут успіх рятує невинного і він стає гладіатором. Тепер головний герой має можливість битися зі злочинцями в Колізеї.

 

Банди Нью-Йорка

У 1863 році під час громадянської війни в Америці. Амстердам Валлон повертається до Нью-Йорка, щоб помститися за смерть батька. Злочинність, злодійство та проституція процвітають у сумнозвісному районі Файв-Пойнт. Чи зможе Валлон знайти своє місце у світі насильства та корупції? “Банда Нью-Йорка” – гостра

я кримінальна драма від метра гангстерського кіно Мартіна Скорсезе. Слоган стрічки написаний так: “Америка народилася на вулиці”.

 

Світова війна Z

Колишній співробітник ООН Джеррі Лейн опиняється в епіцентрі епідемії невідомого вірусу, який за лічені секунди перетворює людей на зомбі. Намагаючись знайти протиотруту від вірусу, Лейн подорожує зі своєю групою практично по всьому охопленому епідемією світу. Тепер доля всього світу висить на волосині, і Джеррі – його єдина надія.

 

Матриця

“Матриця” – це лише імітація реальності, яка існує для того, щоб багато людей завойовували і підкорювали населення планети, зображуючи майбутнє, в якому електрична активність і тепло тіла використовуються спеціальними механізмами як джерела енергії. Відкривши цю істину, головний Нео виявляється втягнутим у боротьбу з машиною, в яку також залучені інші люди, які втекли в реальність і звільнилися від світу мрій.

 

Бійцівський клуб

Головний герой – співробітник страхової компанії, який страждає на хронічне безсоння. Він намагається впоратися із хворобою та припинити нудне існування заради нового життя. Під час чергової ділової поїздки хлопець познайомився з Тайлером Дерденом, який продає мило та дотримується нестандартної філософії. За словами Тайлера, вдосконалюватись можуть лише найслабші, і жити варто лише заради саморуйнування. Через деякий час нові знайомі почали відчайдушно битися, і ця подія приносила їм величезне задоволення. За словами садистів, вони разом вирішили подарувати оточуючим звичну радість. Разом вони організували бійцівський клуб, який став мега популярним.

 

Взвод

Сюжет фільму ґрунтується на історії війни у ​​В’єтнамі. Головний герой фільму – Кріс Тейлор. У віці 25 років чоловік захотів побачити пекло на землі на власні очі. Для цього йому довелося покинути коледж і вирушити на війну до В’єтнаму. Герой, який живе у мирній країні, ніколи не уявляв, що зможе стати свідком такої рубки. Кріс Тейлор знайомиться з двома американськими солдатами, котрі прослужили багато років. Вони припускають участь людини у війні та розповідають їм, з ким вони насправді борються. Першою метою було ліквідувати угруповання партизанів, які почали бунтувати та встановлювати свої порядки на території цієї країни. Але коли справа зайшла трохи далі, солдати побачили, хто ховається за бандитським угрупуванням. Солдати дають безглузду оцінку цій війні. Через неї гинуть мирні та безневинні люди.

Через терни до зірок

Настало 23-те століття, коли земляни вже розпочали процес освоєння космосу. Космічний корабель “Пушкін” відправили на патрулювання глибин космосу, і команда, судячи з його конструкції, змогла виявити космічний корабель явно позаземного походження. За винятком однієї істоти, весь екіпаж якої мертвий. Ним виявилася Нійя, штучна людина з унікальними здібностями. Вона може миттєво переміщатися з однієї точки простору до іншої. Насправді їй не потрібне було повітря, щоб дихати, вона мала телекінез і просто рухала рукою 1 раз, щоб тримати предмети і людей подалі від себе.

Метод Хітча

Головний герой фільму – молодий чорношкірий Алекс Хітченс. Він заробляє життя тим, що допомагає стурбованим чоловікам отримати жінку їхні мрії за хороше грошову винагороду. Альберт Бренамен, який працює простим бухгалтером і вуха закоханий у своїх багатих клієнтів, стає його наступним клієнтом. За дуже короткий час Алексу вдається поєднати цих двох абсолютно різних людей.

Незабаром після цього він знайомиться із журналісткою на ім’я Саламілас, і між ними зав’язуються стосунки. Дівчина якраз пише статтю про справу Альберта та Алегри. І одного разу, несподівано для себе, Сара дізнається, чим насправді займається Алекс і що Альберт – його клієнт.

Аватар

Дія фільму відбуватиметься у майбутньому на дуже далекій та дивовижній планеті Пандора, де велика компанія RDA займається видобутком дуже дорогого мінералу анобтаніуму. На планеті проживає місцеве населення гуманоїдів нави, які з великою повагою ставляться до навколишньої природи. Однак місцеві аборигени сильно заважають видобутку корисних копалин, до того ж їх поселення розташовані на найбільших родовищах анованіуму. Щоб порозумітися з Na’vi, компанія спонсорує програму з розробки аватарів – штучно створених людиноподібних тіл, які управляються людьми на основі ДНК, з якої вони створені. Таких людей називають операторами. Управління здійснюється шляхом перенесення свідомості осіб у тіло аватара. 1 з цих операторів – морський піхотинець Джейк Саллі, який став інвалідом внаслідок отриманих травм. Насправді, через збіг його ДНК, він став лише заміною загиблого брата генія. Коли Джек вирушив на Пандору, він навіть уявити не міг, яка важлива місія його чекає.

Відступники

Доля змушує героя опинитися з різних боків барикад. Одному чоловікові вдалося влаштуватися на роботу до правоохоронних органів. Влада познайомила своїх співробітників з мафіозним кланом. А ось другий герой прийшов до влади, але насправді працює на мафію. У досить складній ситуації це може завдати величезної кількості неприємностей. Герою фільму “Відступник” було дано чітку місію. Вони повинні постаратися якнайшвидше виявити ворога і усунути його.

Керування гнівом

Головний герой Дейв Базнік працює у 1-й нью-йоркській компанії. Він говорить так тихо і має слабку волю, тому начальник завжди перекладає всю роботу на нього. Дейв приймає всі образи на свою адресу і ніколи на них не реагує, тому всі витирають об нього ноги. Він навіть не може знайти в собі сміливості заборонити своїй дівчині спілкуватися з колишнім бойфрендом, який насправді не відчуває огиди, а просто хоче бути на порядок більше за нього самого.

І уявіть, що одного разу, внаслідок авіакатастрофи, цю людину, яка й мухи образити не може, суд засудив до 2-тижневої програми управління гнівом. Наставник Дейва – доктор Бадді Лайдера, людина з дивностями і трохи психічно неврівноважена. З цього моменту стиль роботи Райделла стає трохи незвичайним, і щоразу, коли його дії мало не доводять Дейва до нервового зриву, життя героя перетворюється на справжнє пекло.

Панда Кунг-Фу

Мультфільм розповідає дивовижну історію, яка сталася з незграбною та лінивою пандою на ім’я По. Долина Миру в небезпеці, тому що безжальний і непереможний господар Тай Лунг вирішив поквитатися з усіма її мешканцями через старі образи. Згідно з легендою, саме воїн-дракон може зупинити цього безумця. П’ять легендарних воїнів: жінка-слимака, мавпа, богомол, змія та журавель зійшлися у боротьбі за цей титул. Але через безглуздий збіг обставин саме По був удостоєний стати новим воїном-драконом, а неквапливий панда зможе розібратися в кунг-фу і врятувати свій народ від неминучої загрози.

Кін дза Дза!

Володимир Машков працює бригадиром на будівництві у Москві. Якось, повернувшись додому після напруженого робочого дня, Машков на прохання дружини вирушає до продуктового магазину. Дорогою він зустрічає химерного скрипаля, який стверджує, що підозрілий босоногий чоловік, який стоїть біля пекарні, насправді інопланетянин. Незнайомець показує Володимиру і скрипалеві дивну машину, що рухається, і бригадир, який думає, що босоногий чоловік не в своєму розумі, бере пристрій у свої руки. Потім Володимир і скрипаль негайно вирушають у пустелю, де й починаються їхні пригоди.

Суддя

Актор Дауні-молодший зіграв процвітаючого адвоката Хенка Палмера з Нью-Йорка. Він влаштовує скандали, не зважаючи на мораль, і виграє багато з них. У цьому йому допомагають його хватка, харизма, почуття гумору та абсолютне небажання читати мораль. Через смерть матері наш герой змушений деякий час повернутися до міста, де він народився. Це невелике містечко у штаті Індіана.

Після прибуття сюди адвокат, який не мав проблем зі спілкуванням з опонентом у суді, фактично налагодив стосунки з власним батьком, який працює суддею Джозефом Палмером (Роберт Дювалл), звичайно ж, наш герой хоче якнайшвидше виплутатися з неприємної ситуації і повернутися в Нью-Йорк Місто, але його батько звинувачують у вбивстві матері Хенка. Це гарна ідея. Юристи не хочуть у це вірити, але знають, що його батько досить складна, дивна, владна та іноді літня людина. Він сам почав розслідувати цю складну справу.

Ми, що нижче підписалися

Для мешканців невеликих радянських міст рішення комісії про те, що містоутворюючі установи не відповідають встановленим стандартам, стало справжньою трагедією. Виживання всього населеного пункту залежало від роботи десятків людей, а й від цього рішення. Герой картини намагається зробити все для того, щоб члени комітету змінили ухвалені раніше рішення.

Основні події фільму відбуваються у поїзді, образ якого символізує невтомний механізм функціональної держави. Як і людське життя, багато кілометрів проходять під його сталевими колесами, але ніщо не зупиняє комуністичні машини. Леонід Шиндин призначений не тільки для своєї долі, але й у тому, ніж звільнити коханого робітниками начальника заводу. Для головних героїв міська пекарня – це не просто робоче місце, а другий будинок, де вони проводять більшу частину свого часу. Але на відміну від сучасних офісних працівників, які ненавидять свої обов’язки, Льоня та решта команди люблять свою роботу, і їхня втрата загрожує призвести до справжньої катастрофи.

Сутичка

Поліція була змушена розширити коло осіб, причетних до розслідування злочинів Маколі та його команди. Крім Маккуорі та інших банд, з якими він мав рахунки протягом багатьох років, його розшукує лейтенант Вінсент Ханна. До роботи залучаються численні інформатори, у результаті вони можуть обчислити місцезнаходження злочинного угруповання Макколі. Але в нього немає причин заарештовувати його, оскільки він не має прямих доказів злочинів Маколі, і тепер йому доводиться чекати, доки не буде організовано новий злочин. Ніл має надійного інформатора у ворожому таборі, і він заздалегідь попереджений про можливість стеження.

Джерело матеріала
loader
loader