Мають визнати в Києві та Москві: Китай відмовився від участі в Саміті миру, — Reuters
Мають визнати в Києві та Москві: Китай відмовився від участі в Саміті миру, — Reuters

Мають визнати в Києві та Москві: Китай відмовився від участі в Саміті миру, — Reuters

За словами представниці МЗС КНР Мао Нін, у Пекіні вважають, що для досягнення миру в Україні необхідна участь у переговорах усіх сторін, включно з Росією.

Китай підтвердив, що не братиме участі в Саміті миру, який відбудеться у Швейцарії в червні. Про це 31 травня повідомляє агентство Reuters із посиланням на "чотири джерела, безпосередньо знайомі з цим питанням".

За даними агентства, Пекін відхилив запрошення через невідповідність умов участі, а саме — Росії та України.

Видання нагадало, що міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров у четвер припустив, що Китай міг би організувати мирну конференцію за участю Росії та України. У січні Україна запросила голову КНР Сі Цзіньпіна на запланований саміт світових лідерів у Швейцарії. Цього тижня президент України Володимир Зеленський закликав президента США Джо Байдена брати участь у саміті, але Вашингтон поки що не підтвердив, кого він направить.

"Китай підтримує тісні зв'язки з Росією та утримується від критики її вторгнення в Україну, але раніше пропонував свою допомогу як посередник у конфлікті", — йдеться в повідомленні агентства.

Як Китай пояснив свою відмову

РІА "Новости", посилаючись на офіційну представницю МЗС КНР Мао Нін, повідомляє, що позиція Китаю полягає в тому, що мирна конференція має бути визнана як Києвом, так і Москвою. У Пекіні переконані, що в іншому разі "буде складно зіграти істотну роль у відновленні миру".

"Китай завжди наполегливо відстоював те, що міжнародна мирна конференція має містити три важливих елементи: визнання з боку і Росії, і України, рівну участь усіх сторін і неупереджене обговорення всіх мирних ініціатив, інакше буде складно зіграти істотну роль у відновленні миру", — цитують росЗМІ представника КНР.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський запросив президента США Джо Байдена та голову КНР Сі Цзіньпіня взяти участь у Саміті миру. У США заявили, що візьмуть участь, проте не уточнили, хто представлятиме країну. У МЗС Китаю 27 травня заявляли, що не знають, чи буде китайська делегація відправлена на Саміт миру.

Теги за темою
Україна
Джерело матеріала
loader
loader