Україна співпрацюватиме зі Швецією, Норвегією та Ісландією в кібербезпеці та протидії дезінформації
Україна співпрацюватиме зі Швецією, Норвегією та Ісландією в кібербезпеці та протидії дезінформації

Україна співпрацюватиме зі Швецією, Норвегією та Ісландією в кібербезпеці та протидії дезінформації

Ці сфери згадані в безпекових угодах, які президент Володимир Зеленський підписав у Стокгольмі.

Президент України Володимир Зеленський 31 травня підписав три угоди про співробітництво у сфері безпеки — зі Швецією, Норвегією та Ісландією. Кожна з угод передбачає співпрацю у сфері кібербезпеки та протидії дезінформації.

Угоди підписані під час візиту Зеленського до Швеції для участі в третьому саміті «Україна — Північна Європа». Тексти угод опубліковані на сайті президента.

Кожна з угод передбачає, що країни-підписантки працюватимуть над боротьбою з російською пропагандою, пропонуватимуть світу альтернативу російським дезінформаційним кампаніям. Сторони також поглиблюватимуть співпрацю у сфері кібербезпеки.

Кожна країна підтримуватиме жорсткі санкції проти російської економіки і осіб, які підтримують війну, поки агресія триватиме.

Учасники угоди підтверджують, що Росія повинна нести юридичні наслідки за свою агресію, включно з відшкодуванням заподіяної шкоди. Країни прагнутимуть за міжнародним правом притягнути до відповідальності осіб, відповідальних за воєнні злочини та інші міжнародні злочини, включно зі злочином агресії, учинені в Україні або проти неї.

Угоди передбачають суми, які кожна країна виділить на підтримку України в найближчій перспективі. Зокрема, Швеція надасть Україні військову допомогу на загальну суму 6,5 млрд євро протягом 2024–2026 років. Норвегія виділить Україні щонайменше 1,2 млрд євро військової допомоги і заклала майже 6,4 млрд євро у Програму Нансена з підтримки України на 2023–2027 роки. Ісландія протягом 2024–2028 років виділятиме щороку щонайменше 30 млн доларів і зобов’язалася виділити 2 млн євро на ініціативу Чехії для закупівлі боєприпасів для України.

У військовій сфері Швеція продовжуватиме підтримку технічного забезпечення переданих Україні систем військового обладнання. Норвегія допомагатиме Україні розвивати спроможності у сфері сучасних бойових літаків, фіксує чітку готовність передати винищувачі F-16 і зробить внесок у розвиток морських спроможностей України.

Україна натомість зобов’язується впроваджувати реформи, визначені ЄС, Міжнародним валютним фондом (МВФ), Світовим банком та НАТО.

Врешті, у разі повторного нападу Росії на Україну учасники угоди протягом 24 годин проведуть консультації на двосторонній основі і зобов’язуються надати швидку та сталу безпекову, економічну й військову допомогу.

На сьогодні Україна уклала двосторонні безпекові угоди вже з 15 країнами. Раніше було укладено аналогічні договори з Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією та Португалією. Ці угоди Україна підписала з партнерами на виконання декларації країн G7 про гарантії безпеки для України, ухваленої у Вільнюсі 12 липня 2023 року.

Зокрема, в безпековій угоді з Нідерландами йдеться про розміщення в Гаазі спецтрибуналу щодо агресії РФ проти України.         

Фото: президент Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон / сайт Президента України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Джерело матеріала
loader
loader