Починати ранок збалансованим та поживним сніданком – запорука енергійного та продуктивного дня. Однак, серед різноманітності продуктів, які пропонуються на прилавках магазинів, не завжди легко вибрати ті, які дійсно дарують організму енергію та користь.
Багато хто з нас впадає в пастку привабливих, але не завжди корисних сніданків, переповнених цукром та трансжирами. Про продукти, які варто виключити з ранкового меню, щоб не зіпсувати здоров'я, пише Eat This Not That.
Пончики
Пончики — це варіант сніданку, який має високу калорійність і низький вміст корисних поживних речовин. Зазвичай вони смажаться у фритюрі та містять велику кількість доданого цукру і рафінованих вуглеводів, що робить їх не найкращим вибором для початку дня, зауважує Муді. Хоча пончики можуть радувати смакові рецептори, вони не задовольнять ваш організм клітковиною та білком, що може призвести до почуття голоду. Це пояснює, чому ви часто відчуваєте потяг до знову й знову повертатися до цих солодких виробів, особливо якщо ви намагаєтеся зберегти або знизити свою вагу.
Смажена курка
Їжа, яку ви обираєте на сніданок, може мати негативний вплив на ваше здоров'я, оскільки містить велику кількість калорій, жирів та рафіновані вуглеводи. Тож смажена курка на сніданок може бути шкідливою для організму.
Мафіни
Незважаючи на популярність, кекси можуть бути висококалорійними та малопоживними, оскільки часто мають низький вміст клітковини та білка, що може призвести до відчуття голоду та браку енергії. Більшість мафінів, особливо ті, що можна знайти у кав'ярнях можуть мати дуже високу калорійність, а деякі з них навіть можуть містити до 800 калорій, що варто врахувати при їх споживанні.
Сосиски на сніданок
Відповідно до дослідження 2022 року, оброблені м'ясні продукти, такі як сосиски для сніданку, містять значну кількість насичених жирів і натрію. Це може збільшити ризик розвитку хронічних захворювань, включаючи серцево-судинні захворювання, рак та деменцію.
Йогурт з цукром
Оберіть грецький йогурт замість придбання підсолоджених. Адже він багатий на білок та клітковину та має меншу кількість цукру. Не дивлячись на те, що солодкі йогурти рекламувалися як краща альтернатива на сніданок, слід бути обережними при вживанні.
Буріто на сніданок швидкого харчування
Хоча домашні бурріто на сніданок можуть бути збалансованим вибором в порівнянні з бурріто з ресторанів швидкого харчування, але вони все ж таки містять оброблене м'ясо, велику кількість сиру і млинець із рафінованого борошна. Згідно з експертами, такі бурріто є висококалорійними і містять насичені жири та натрій.
Печиво
Печиво майже не містить поживних речовин, які необхідні для здорового сніданку, включаючи клітковину. Часто воно містить транс-або насичені жири, щоб надати йому бажаної текстури, що може негативно позначитися на здоров'ї серця. Додавання масла та соусів до печива лише підсилює його високий вміст жиру, зменшуючи його харчову цінність і залишаючи вас відчутними млявими.
Сендвічі для сніданку швидкого харчування
Бутерброди для сніданку, які зазвичай доступні у закладах швидкого харчування, можуть містити оброблене м'ясо, сир і яйця на хлібі з рафінованим борошном - це комбінація, яка сприяє надмірному набору ваги та збільшенню ризику розвитку хронічних захворювань. Такі сендвічі мають невелику кількість корисних речовин і можуть підвищувати рівень холестерину, що збільшує ризик серцевих захворювань.
Деруни
Смажена їжа - це насолода, яка не є найкращим вибором для сніданку. Хоча картопля - чудовий овоч, викидаючи шкірку, ви втрачаєте багато клітковини, а смаження позбавляє її багатьох корисних властивостей, додаючи лише трохи натрію та жирів, які можуть бути не так корисні на ранковому столі. Замість цього, розгляньте варіант запеченої картоплі на сніданок.
Французькі тости з сиропом
Регулярне споживання смаженого тосту може призвести до перевантаження цукром і рафінованими вуглеводами. Класична версія цієї страви на сніданок часто містить білий хліб, змочений в яйцях і молоці, а потім смажений на вершковому або рослинному маслі. Подача його з сиропом робить це висококалорійною стравою, насиченою цукром і насиченими жирами. Комбінація рафінованих вуглеводів і цукру може спричинити стрибки рівня цукру в крові, не забезпечуючи при цьому значної поживної користі.
Млинці
Млинцям часто бракує білка та клітковини, які є необхідними для збереження енергії та працездатності протягом дня. Крім того, вони містять велику кількість рафінованих вуглеводів. Коли ви додаєте вершкове масло та кленовий сироп (ще більше рафінованих вуглеводів), млинці перетворюються на справжньо нездоровий варіант сніданку.
Апельсиновий сік
Більшість фруктових соків містять велику кількість цукру і не мають клітковини, яка є присутня в цілих фруктах. Це може призвести до різких стрибків рівня цукру в крові. Навіть склянка апельсинового соку може містити стільки ж цукру, скільки у кількох апельсинах, проте без корисної клітковини.
Бублик і вершковий сир
Солодкі бублики мають майже таку кількість калорій та вуглеводів, як чотири шматки тосту. До того ж, додавання вершкового масла робить з бублика калорійну бомбу, має багато насичених жирів та мало високоякісного білка.
Раніше OBOZ.UA повідомляв, як можна приготувати смузі на сніданок.
Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.
Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.