Росія найбільше працює на підрив Саміту миру в Азії, Африці й Латинській Америці - Кулеба
Росія найбільше працює на підрив Саміту миру в Азії, Африці й Латинській Америці - Кулеба

Росія найбільше працює на підрив Саміту миру в Азії, Африці й Латинській Америці - Кулеба

Росія докладає найбільше зусиль щодо протидії проведенню Глобального саміту миру серед країн Азії, Африки і Латинської Америки.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на спільній з естонським колегою Маргусом Цакхною пресконференції у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Чим сильнішою є протидія, тим вагомішою є ініціатива. Якби Саміт миру був прохідною подією, то, напевно, ми б не бачили такої системної роботи (Росії - ред.) по всьому світові з підриву його проведення... Де ведеться ця підривна робота? В основному в Азії, Африці і в Південній Америці", - сказав глава української дипломатії.

Він зазначив, що для зриву Саміту миру Росія застосовує кілька видів підривних зусиль.

Перший - це дискредитація цього заходу шляхом розсилання листів, публічних заяв і проведення закритих зустрічей з метою довести країнам, що Саміт миру "не має жодного значення", сказав Кулеба.

Другий - Росія намагається переконати окремі країни взагалі не брати участі в саміті.

"Але, як ми чули, вже більше ста країн підтвердили свою участь, тому ви можете побачити, що ці зусилля є неефективними", - зауважив Кулеба.

Третій вид підривної діяльності - це намагання переконати ті країни, які вже підтвердили свою участь, максимально понизити рівень представництва, зазначив очільник МЗС.

"Дії з підриву саміту є системними і безпрецедентно масштабними, що ще раз підтверджує, що ми все робимо правильно, що ми на правильному шляху. Спільно з партнерами ми створимо прецедент, коли Саміт миру буде скликаний не на умовах країни, яка напала, або на умовах посередницької країни, а на умовах Статуту ООН", - заявив Кулеба.

У цьому контексті він акцентував, що протягом двох тижнів, які залишилися до саміту, Україна, і зокрема Президент Зеленський, активно проводять "мобілізацію світу, який стоятиме на захисті Статуту ООН і принципу територіальної цілісності держав".

"Але зараз ведеться надзвичайно активна дипломатична робота з усіх боків. Наразі в загальному рахунку перемагає все ж таки Україна", - переконаний очільник МЗС.

Як повідомляв Укрінформ,Президент Володимир Зеленський на спільній пресконференції з учасниками третього саміту Україна – Північна Європа заявив, що Росія шантажує деяких лідерів країн та намагається заблокувати участь деяких держав у Саміті миру.

Теги за темою
Росія Дмитро Кулеба Африка
Джерело матеріала
loader
loader