Коли призвичаїтеся, то обов'язково приготуйте смачні тістечка з цим кремом. Наприклад профітролі.
Крем шантильї (Crème Chantilly) — це збиті з цукром вершки, в які додають ваніль, або солодкий лікер.
Рецепт дуже простий. Але готувати його обов'язково навчають у всіх кулінарних школах. Використовують крем шантильї як начинку для профітролів, еклерів, для прикрашання тортів і десертів.
Вважається, що першим збив крем шантильї знаменитий кухар Франсуа Ватель, який служив принцу Конде. І який наклав на себе руки, коли вчасно не привезли свіжу рибу до візиту короля Людовика XIV.
5 важливих правил приготування шантильї
- Для шантильї підходять тільки вершки жирністю не менше 30%.
- Вершки, миска для збивання, а краще ще й вінчик мають бути дуже холодними.
- Щоб вершки не нагрівалися в процесі збивання (особливо вручну), миску краще поставити в ємність із льодом.
- Цукрову пудру краще додавати, коли вершки вже перетворяться на пишну масу.
- Щойно вершки добре триматимуться на віночку, слід зупинитися, інакше у вас вийде вершкове масло.
Профітролі з кремом шантильї
Інгредієнти:
- вода — 120 мл;
- сіль — за смаком;
- молоко — 150 мл;
- цукор — за смаком;
- пшеничне борошно — 110 г;
- шість яєць;
- вершкове масло — 180 г;
- збиті вершки — 150 мл
- стручок ванілі.
Спочатку приготуйте заварне тісто для профітролів: закип'ятіть воду, додайте 30 грам вершкового масла, сіль, цукор за смаком, додайте 70 грам борошна і варіть ще 10 хвилин. Зніміть із вогню, потім по черзі вбийте три яйця за допомогою міксера, викладіть порційно тісто на деко і випікайте за 190 градусів 15 хвилин.
І готуйте крем шантильї: 3 яйця змішайте зі 150 грамами цукру і 40 грамами борошна. Молоко закип'ятіть, змішайте з насінням ванілі та налийте його в яєчну суміш, процідіть і варіть ще 10 хвилин. Наприкінці додати 150 грамів масла. Збийте вершки та вмішайте їх у ванільний крем.
Наповніть профітролі кремом, посипте цукровою пудрою і подавайте.
Читайте також:
Торт "Вулкан": готуємо незвичайний і дуже смачний десерт (відео)
Неополітанські пончики зепполе: рецепт солодких карнавальних ласощів
Рецепт пирога з ревенем: що таке ревінь і як його готувати