Кількість натрію, який українці вживають переважно у вигляді харчової солі, негативно впливає на загальний ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Саме тому медики закликають українських виробників хліба зменшити кількість солі у хлібі та хлібобулочних виробах.
Відповідний заклик зробило Міністерство охорони здоров'я. Пропонується "поступово скорочувати вміст солі" у хлібобулочних виробах до рівня не більше 0,9 г на 100 г.
Очільник міністерства Віктор Ляшко, посилаючись на запроваджену дружиною президента реформу шкільного харчування, зазначив, що у закладах освіти вже зараз споживають хліб із вмістом солі не більше 0,45 г на 100 г. Проте важливо, щоб можливість харчуватися більш здорово була не лише в школі, вважає він.
"Кожен українець споживає близько 250 г хліба на добу. Вміст солі у більшості різновидів хліба коливається від 1,07 до 1,7 г на 100 г. Це означає, що один шматок хліба у 30-40 г може містити до 0,68 г солі", – пояснили у відомстві.
За даними Національного дослідження STEPS , в якому вивчалася поширеність факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні, українці в середньому споживають близько 12,6 г солі на добу. ВООЗ рекомендує, щоб добова норма не перевищувала 5 г Тобто українці щодня перевищують споживання солі більш ніж у 2,5 рази.
У свою чергу медики запропонували виробникам покращити смак випічки за рахунох "трав та спецій або навіть ферментованих продуктів".
Як писав OBOZ.UA, сіль завжди вважалася шкідливою для здоров'я серцево-судинної системи. Щоб уникнути гіпертонії та хвороби серця, нам часто радять дотримуватися дієти з низьким вмістом натрію. Проте для зменшення ризику серцевих ускладнень може й не знадобитися значне скорочення споживання натрію.
А тут можна дізнатись про практичні лайфхаки, які допоможуть зменшити вміст нітратів в овочах та ягодах з магазину.
Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!