Версія BIHUS.Info про зливи в НАБУ: Углава не писав повідомлення Біркадзе, це робив сам радник ОПУ, «продаючи» отриману інформацію Голіку
Версія BIHUS.Info про зливи в НАБУ: Углава не писав повідомлення Біркадзе, це робив сам радник ОПУ, «продаючи» отриману інформацію Голіку

Версія BIHUS.Info про зливи в НАБУ: Углава не писав повідомлення Біркадзе, це робив сам радник ОПУ, «продаючи» отриману інформацію Голіку

Версія BIHUS.Info про зливи в НАБУ: Углава не писав повідомлення Біркадзе, це робив сам радник ОПУ, «продаючи» отриману інформацію Голіку

При цьому наявність багаторічних зливів на найвищому рівні керівництва бюро – незаперечний факт.

У травні директор Національного антикорупційного бюро усунув свого першого заступника Гізо Углаву через розслідування про злив даних консультанту офісу президента Юрію Голіку. Проте, за версією журналіста-розслідувача Дениса Бігуса, радник офісу президента Георгій Біркадзе спілкуючись із високопоставленою особою з НАБУ – факт зливу незаперечний – так «упаковував» інформацію для Голіка і сам міг складати повідомлення від високопоставленого «японця».

ZN.UA минулого тижня докладно описало історію зі зливами в НАБУ, де у телефоні, вилученому у Юрія Голіка, троє людей переписувалися між собою, починаючи з 2021 року. Зазначимо, що телефон вилучили у рамках справи Резніченка/Голіка про виграні ТОВ «Будінвест інжиніринг» тендери на ремонт доріг у Дніпропетровській області на суму понад 1,5 млрд грн.

За інформацією джерел ZN.UA, детективи вже ідентифікували особу №1 – це детектив НАБУ, умовний «Валера». Як виявилося, він не вів розслідування справи Резніченка/Голіка, а працював у секретному підрозділі під прикриттям. Особа №2 – Георгій Біркадзе, який був на постійному зв'язку із «Валерою». З особою №3 – якимjсь високопоставленим «японцем» – складніше. Найімовірніше, він є одним із керівників НАБУ.  

«З контексту листування ясно, що це людина, яка володіє повною інформацією про всі справи, курувала всі підрозділи, і у неї треба було брати дозвіл на проведення дій та отримання ресурсів для розслідування», – стверджувало джерело ZN.UA у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

У розпорядженні команди BIHUS.Info виявилася частина фотографій із кешу телефону Голіка, де детективи НАБУ і знайшли файли, з яких склали картину зливів у справі Резніченка/Голіка. У тому числі й листування Біркадзе з високопоставленим японцем (так на сленгу називають працівників НАБУ), яке він нібито і продавав Голіку. Сам Біркадзе так само з'являється в кадрі, стверджуючи, що займався «творчістю», кілька років отримуючи інформацію від своїх джерел у правоохоронних органах і передаючи її Голіку у вигляді написаних ним повідомлень нібито від високопоставленої особи в НАБУ. Очікувано заперечуючи, що це Углава.

Журналісти BIHUS.Info також поставили під сумнів стилістику «японця» (за версією слідства - Углави), зіставивши звичайне листування Углави з іншими людьми.

«Особистий висновок буде таким. Роками діяч офісу президента і радник Юрій Голик від Георгія Беркадзе отримував інформацію про діяльність НАБУ. Інформацію, якою в сукупності володів заступник директора НАБУ Гізо Углава. Чи писав сам Углава оці всі повідомлення? Ні, не думаю», – зазначив Денис Бігус.

За його словами, зважаючи на доведені контакти Біркадзе з підрозділом, безпосередньо підпорядкованим Углаві, варіантів передачі там безліч. Форма, у якій дані передавались Голику, додав журналіст, є вторинним моментом.

Бігус звернув увагу, що злив НАБУ інформації людині з офісу президента, можна говорити розглядати у двох контекстах. Перший – це продажність керівника антикороргану, другий – встановлення контакту НАБУ з учасником злочинного угруповання, аби витягти з нього інформацію. Однак в ході розслідування, за словами Бігуса, йому натякали ще й на третій варіант, мовляв – це така спецоперація.

«І за якихось інших умов ця версія була б ідеальною чорною скринькою. Факт є, але що він однозначно означає – не розберешся. Я не сумніваюся, що на версії «операція» НАБУ і зупиниться, бо інші пояснення взагалі вже не притулити. Але тепер ця версія не дуже вже вписується в контекст», – зазначив Бігус.

За словами журналіста, по-перше, цю версію у всіх розмовах офрек прибічники Углави використовували як останній бастіон захисту. По-друге, якби це справді була спецоперація, то всієї цієї історії взагалі б не існувало

«І якщо це спецоперація, яка тягнеться вже роками, то чому її результатом є… А який в неї результат? Дивіться, є підрозділ, який вів слідство по Голику, він провів обшуки, знайшов ці скріни, там видно якийсь процес. При чому в листуванні вказано, що у підлеглих Калужинського нічого і нема. Але в цьому ж листуванні йдеться і про те, я так розумію, що у Д-2 (Другий Головний спецпідрозділ детективів – ред.) все люто, всі несуться… І що? Може проблема в тому, що Голик про це знає з того самого листування», – додав Бігус.

Найважливішим журналіст назвав те, що якби в НАБУ не було зливів інформації та втручань у роботу детективів, то на питання, що це за «скріни» та «що відбувається», він чув би «друже, це порожняк, в нас все нормально, все штатно, може це спецоперація якась». Але за словами Бігуса він чув, що це не новина і «в нас вже по курилках це всі обговорюють».

«Тому я особисто доволі песимістичний. І стосовно цієї версії, і стосовно цієї історії», – підсумував Бігус.

Версія BIHUS.Info про зливи в НАБУ: Углава не писав повідомлення Біркадзе, це робив сам радник ОПУ, «продаючи» отриману інформацію Голіку - Фото 1

Детальніше про історію щодо зливів інформації та про те, чому директор НАБУ Кривонос не вчинив за законом, коли отримав сигнал від детектива про можливість порушення закону на найвищому рівні бюро, читайте у статті Інни Ведерникової «У пошуках крота». Чим може закінчитися криза між НАБУ та САП».

Джерело матеріала
loader
loader