Пенсії зростуть не у всіх українців: хто залишиться без підвищення в 2024 році
Пенсії зростуть не у всіх українців: хто залишиться без підвищення в 2024 році

Пенсії зростуть не у всіх українців: хто залишиться без підвищення в 2024 році

В Україні щорічне підвищення пенсій відбувається у кілька етапів. Проте жоден із них не зачіпає низку категорій. У тому числі це пенсіонери, які не відповідають низці критеріїв (наприклад, їх виплати перевищують ліміти), а також колишні працівники прокуратури та ті, хто отримує "спецпенсії".

Так, під березневу індексацію виплат потрапило 10 млн осіб. Як пише OBOZ.UA, у червні оновлені пенсії також отримають "заднім числом" пенсіонери, що працюють. Однак під жодин із переглядів не підпадають такі категорії громадян:

  • працюючі пенсіонери, які не нагромадили додаткові 24 місяці страхового стажу;
  • пенсіонери, які отримують пенсію вище за встановлений максимум у 23 610 грн ;
  • колишні співробітники прокуратури ;
  • ті, хто отримує не пенсії за віком, а т.зв. щомісячне довічне грошове утримання (наприклад, судді). Те саме стосується отримувачів соцдопомоги замість пенсії через брак стажу.

Окрім стандартних підвищень, українці також можуть отримувати доплати до пенсій. Вони розраховуються виходячи з віку одержувача:

  • пенсіонери віком 70-75 років можуть розраховувати на виплату до 300 грн;
  • 75-80 років – до 456 грн.;
  • старше 80 років – до 570 грн.

Але є й додаткова умова: для отримання доплати "за віком" основна пенсія має бути нижчою за 10 340 грн. Якщо пенсіонер уже одержує більше цієї суми, додаткових виплат не буде.

Як збільшити пенсію

В Україні можна збільшити розмір майбутньої пенсії більш ніж на 50%. Для цього потрібно вийти на пенсію пізніше. Якщо добровільно не оформляти виплату у 60 років, а дочекатися віку у 65 років та 7 місяців, надбавка буде у розмірі 50%.

Це випливає із 29-ї статті Закону "Про загальнообов'язкове пенсійне страхування". Згідно із законом, якщо українець самостійно ухвалює рішення вийти на пенсію пізніше, його виплату збільшать на певний відсоток. Так:

  • якщо відстрочити пенсію на період до п'яти років – за кожний місяць без пенсії, розмір виплати збільшать на 0,5%;
  • якщо відстрочити пенсію на період від п'яти років – за кожний місяць без пенсії, розмір виплати збільшать на 0,75%.

Тобто українець, який вийде на пенсію на 5 років та 7 місяців пізніше, зможе отримати надбавку до пенсії у розмірі близько 50%.

Раніше OBOZ.UA розповідав, як відкладати на пенсію. Адже навіть із порівняно високою зарплатою пенсія буде на рівні 30% звичного доходу. При цьому левова частка українців можуть отримувати суму меншу від фактичного прожиткового мінімуму.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader