У Берліні підписали п’ять угод у сфері охорони здоров'я - Ляшко розкрив деталі
У Берліні підписали п’ять угод у сфері охорони здоров'я - Ляшко розкрив деталі

У Берліні підписали п’ять угод у сфері охорони здоров'я - Ляшко розкрив деталі

У Берліні під час Міжнародної конференції з відновлення України підписано 5 угод у сфері охорони здоров'я, у тому числі рамковий договір між урядами України та Франції щодо офіційної підтримки проєкту з влаштування модульних лікарень в Україні.

Про це у Фейсбуці поінформував міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, передає Укрінформ.

"Маємо перші результати — підписано 5 угод (у сфері охорони здоров'я - ред.)", - зазначив він.

Серед цих угод є рамковий договір між урядами України та Франції щодо офіційної підтримки проєкту з влаштування модульних лікарень в Україні (передбачає залучення фінансової підтримки у формі пільгового кредиту на суму 35 млн євро).

Іншою підписаною угодою є рамковий договір між урядами України та Франції щодо офіційної підтримки проєкту з модернізації діагностики та лікування раку молочної залози (передбачає оснащення українських медичних закладів сучасним медичним обладнанням для діагностики раку молочної залози — мамографами). Сума фінансування проєкту складає понад 11,6 млн євро.

Окрім того, було підписано рамкову угоду про позику для реалізації проєкту "Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя" (HEAL Ukraine)" між Україною та Банком розвитку Ради Європи. Цей документ передбачає залучення співфінансування від Банку розвитку Ради Європи у сумі 100 млн євро.

За словами міністра, ці кошти будуть спрямовані на реконструкцію важливих інфраструктурних об’єктів.

"Зокрема, йдеться про збільшення потужностей та покращення умов перебування в Миколаївській обласній дитячій клінічній лікарні, створення сучасних умов для комплексної родинної реабілітації та психолого-педагогічної корекції на базі санаторію "Аркадія" у місті Одеса, збільшення кількості одночасного перебування дітей у 1,5-2 рази у КП "Волинське обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства" Центр комплексної реабілітації "Фенікс" тощо", - заявив Ляшко.

Окрім того, було досягнуто додаткової домовленості до меморандуму про взаєморозуміння між Міністерством охорони здоров'я України та Philips Medical Systems Nederland B.V. щодо сфер взаємного інтересу.

Цей документ передбачає отримання українськими медзакладами 102 систем магнітно-резонансної томографії. "Обладнання розподілять до окремих спеціалізованих онкологічних лікарень, обласних/міських лікарень інтенсивного лікування та найбільших спеціалізованих дитячих лікарень", - зазначив він.

Міністр поінформував, що п'ятою підписаною угодою є угода між українським медцентром реабілітації та реконструктивної хірургії Superhumans Center та французькою держагенцією з міжнародного технічного співробітництва Expertise France in Ukraine.

Цей документ передбачає виділення фінансування для відкриття нового центру Superhumans - в Одесі на базі Одеського національного медичного університету (на 4000 кв. м розташується лабораторія протезування, відділення фізичної реабілітації, центр психологічної підтримки та реінтеграції ветеранів) і співпрацю з Одеським медуніверситетом у сфері навчання студентів-інтернів, що дасть можливість створити університетську лікарню, поєднавши теоретичне навчання з практичною базою.

Окрім того, документом передбачено і навчання команди з 15 працівників, які згодом працюватимуть у складі мультидисциплінарних команд на базі даного центру.

Відповідно до цієї угоди, відділення реабілітації та лабораторія протезування запрацюють в Одесі вже на початку 2025 року, а з вересня починається підготовка та тренінги мультидисциплінарної команди.

"Superhumans Center вдалося втілити комплексну ультрасучасну послугу для пацієнтів, які втратили кінцівки. Це той досвід, який однозначно слід масштабувати, відкриваючи нові осередки", - вважає Ляшко.

Як повідомлялося, у Берліні підписали нове фінансування для мобілізації понад 1 мільярда євро для України.

Фото: Віктор Ляшко, Фейсбук

Теги за темою
Міністерство охорони здоров’я
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader