Сонячні електростанції в кредит: скільки коштують і наскільки вигідно їх ставити вдома
Сонячні електростанції в кредит: скільки коштують і наскільки вигідно їх ставити вдома

Сонячні електростанції в кредит: скільки коштують і наскільки вигідно їх ставити вдома

Не варто плекати надій, що сонячні панелі зможуть повністю забезпечити сім'ю електроенергією, але вони точно допоможуть під час відключень світла.

Кабінет міністрів України 7 червня анонсував видачу громадянам безвідсоткових кредитів і субсидій на встановлення сонячних електростанцій. Які електростанції бувають і наскільки вони дорогі, Фокус пояснив у своїй статті "Як вибрати сонячну станцію: як отримати кредит, які потрібні документи, скільки коштують".

Пільгові кредити держава хоче видавати на встановлення сонячних електростанцій потужністю від 1 кВт до 10 кВт, при цьому вони мають бути оснащені гібридними інверторами та акумуляторами ємністю мінімум 1 кВт*год на кожен 1 кВт встановленої потужності обладнання. Це дасть змогу накопичувати зайву енергію і віддавати її в загальну мережу за "зеленим тарифом", отримуючи при цьому гроші від постачальника електроенергії.

Компанія YASNO, яка належить ДТЕК і об'єднує кількох найбільших постачальників електроенергії, пропонує послуги з установки і на своєму сайті вказує їхню приблизну вартість. На її сайті є калькулятор, який дає змогу оцінити приблизну вартість послуг. Так станція потужністю 5 кВт обійдеться в 90 000 грн і генеруватиме близько 5900 кВт на рік — цього вистачить, щоб помітно заощадити на електропостачанні, але не заробити на продажу надлишків. А ось якщо поставити електростанцію на 10 кВт із генерацією 11 800 кВт*год на рік і дуже економно споживати енергію, то можна заробити 13 680 грн.

Загалом же сонячна електростанція складається з декількох компонентів: фотомодулів, інвертора, комутаційного обладнання. Може ще знадобитися лічильник від енергокомпанії та акумулятор. У всіх цих приладів є свої показники, тому вартість кожного комплексу розраховується індивідуально, і потрібно ще додати вартість установки.

Аналітики сайту Bud Idea запевняють, що гібридні станції ніколи не стануть прибутковими, оскільки не зможуть ані забезпечити повної автономії, ані відчутного доходу від продажу електрики. Водночас вони можуть відчутно допомогти в період регулярних відключень світла, адже навіть у похмуру погоду дадуть змогу підзарядити ноутбук або ввімкнути холодильник. Виробники гарантують, що сонячні станції прослужать 20-25 років, а на практиці вони можуть працювати ще довше, тому загалом це не найгірша інвестиція.

Детальніше читайте в статті Фокуса "Як вибрати сонячну станцію: як отримати кредит, які потрібні документи, скільки коштують".

Повідомляли також, на яких умовах можна отримати кредит на купівлю сонячної електростанції. Кабмін обіцяє, що для цієї мети українцям даватимуть до 480 000 грн на п'ять років і під 0%.

Раніше писали про незвичайну сонячну батарею, яка може живити будь-які гаджети. В Італії знайшли спосіб виробляти надтонкі фотоелектричні модулі з дешевих органічних матеріалів.

Джерело матеріала
loader
loader