Чекайте на справжню лавину подорожчань: що підніметься у ціні через зростання тарифів і валютного курсу
Чекайте на справжню лавину подорожчань: що підніметься у ціні через зростання тарифів і валютного курсу

Чекайте на справжню лавину подорожчань: що підніметься у ціні через зростання тарифів і валютного курсу

З 1 червня тариф на електроенергію зріс до 4,32 гривні за кіловат-годину, що неминуче призведе до подорожчання товарів та послуг. Підвищення тарифів відіб'ється на вартості обслуговування багатоквартирних будинків та транспортних витрат, які підприємці перекладуть на споживачів.

Також з середини травня спостерігається значне зростання курсу долара, яке вже перевищило позначку 40 гривень.

Засновник інвестиційної групи "Універ" Тарас Козак пояснює, що валюта, що надходить в Україну, за низьким курсом конвертується в гривню, що не приносить значних доходів до бюджету.

Курс долара
Курс долара

Зростання валютного курсу вплине ціни, особливо на імпортні товари, які становлять від 30% до 50% споживчого кошика залежно від доходів сім'ї. Курс валют також впливає на вартість автомобільного палива, яке подорожчає, якщо курс долара та євро продовжить зростати.

З 1 липня акцизи на пальне також збільшаться:

  • бензину на 213,5 євро до 242,6 євро за 1000 л,
  • на скраплений автогаз з 52 євро до 68 євро за 1000 літрів,
  • на дизельне паливо із 139,5 євро до 177,6 євро за 1000 літрів.

ціни на бензин

Це призведе до зростання роздрібних цін на бензин та дизель у середньому на 1-2 гривні за літр. Подорожчання палива зазвичай веде до підвищення ціни всі товари, оскільки транспортні витрати входять у вартість продукції.

Нацбанк України прогнозує прискорення інфляції найближчими місяцями через низький врожай минулого року, зростання витрат бізнесу на оплату праці та збільшення адміністративних витрат. Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пєндзін прогнозує подорожчання хліба на 5-7%.

цыни на хліб
ціни на хліб

Ще одним фактором підвищення цін стане розблокування кордону з Польщею, що призведе до зростання цін на продовольчі товари, такі як борошно, крупи, олія та цукор.

Кабмін також планує підвищити податок на додану вартість (ПДВ) з 20% на 2-3%, що торкнеться вартості всіх товарів та послуг, які оплачують українці.

Очікується, що в результаті цих факторів ціни на кінець 2024 року зростуть приблизно на 10%, за оптимістичного сценарію – на 8%, хоча цільовий рівень інфляції передбачався на рівні 5%.

Крім того, Знай.ua повідомляв, у українців частіше почали купувати авто в кредит: у чому причина

Джерело матеріала
loader