G7 вирішить долю російських активів: скільки може отримати Україна та які є проблеми
G7 вирішить долю російських активів: скільки може отримати Україна та які є проблеми

G7 вирішить долю російських активів: скільки може отримати Україна та які є проблеми

На саміті лідерів країн G7 в Італії обговорюватиметься сек’юритизація заморожених російських активів, що може забезпечити Україні пільгове фінансування на суму близько 50 мільярдів доларів з 2025 року. Якщо план буде схвалено, це закриє потребу України у зовнішньому фінансуванні на 2025 рік і забезпечить гарантію фінансування незалежно від політичних змін.

Про це повідомив глава Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев ("Слуга народу"). У четверг, 13 червня, в італійському регіоні Пуглія розпочався триденний саміт лідерів країн G7, на якому однією з головних тем, що обговорюватиметься за ініціативою США, буде сек’юритизація російських активів. Ця подія має надзвичайну важливість для України, оскільки мова йде про можливість отримання пільгового фінансування на суму близько 50 мільярдів доларів, починаючи з 2025 року.

Суть сек’юритизації російських активів

План передбачає випуск цінних паперів (бондів), забезпечених доходами від заморожених активів банку Росії у довгостроковій перспективі. Гетманцев зазначає, що залишається багато невирішених питань, як саме буде структурована майбутня угода. Деякі з них включають:

  • Які країни і в якій пропорції забезпечать фінансування?
  • Як будуть забезпечені гарантії того, що активи, більша частина яких знаходиться у ЄС, тривалий час матимуть статус заморожених і генеруватимуть фінансовий потік?
  • Чи буде фінансування надано у формі пільгового кредиту чи безповоротної допомоги?
  • Якою буде адміністративна структура під фінансування (попередні домовленості вказують на створення Фонду, адміністратором якого виступить Світовий банк)?

На думку Данила Гетманцева, у разі схвалення цього плану, це стане важливим етапом для України на найближчі роки. Він зазначає, що таке рішення закриє потребу у зовнішньому фінансуванні на 2025 рік, яка Мінфіном наразі оцінюється у 32 мільярди доларів. Україна отримає гарантію отримання такого фінансування незалежно від політичних циклів, зокрема виборів у США.

Позиція Франції та підтримка від лідерів G7

Ще одним позитивним сигналом стала новина від Bloomberg, яке з посиланням на Францію повідомило про домовленість щодо виділення 50 мільярдів доларів для України шляхом використання доходів від заморожених активів. Перший заступник глави комітету Ярослав Железняк ("Голос"), наголосив, що це особливо важливо, враховуючи скептичну позицію Франції.

Він висловив оптимізм щодо того, що головне політичне рішення йти шляхом плану США буде прийнято. З тим шо невирішених питань ще багато погоджується і Железняк. Попри позитивні новини, залишаються деякі виклики, які потребують подальшого узгодження:

  • Коли будуть доступні кошти (згідно з повідомленнями, кошти почнуть видавати до кінця року, але питання суми залишається відкритим)?
  • Хто буде адмініструвати фінансування (ЄС чи Світовий банк)?
  • Які умови надання та використання коштів (чи можна буде використовувати їх на військові видатки)?
  • На який період буде надано фінансування?

"Всі ці деталі будуть ще довго узгоджувати після Саміту G7 і там точно ще виникнуть ризики. Але поки виглядає, що головне політичне рішення йти шляхом плану США завтра буде прийнято", – зазначив він.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, США підштовхують своїх партнерів з "Великої сімки" (G7) до надання Україні $50 млрд у вигляді макрофінансової допомоги, яку погашатимуть доходами від заморожених активів Росії. Частину коштів можуть надати авансом, щоб надати допомогу у найближчій перспективі.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader