Безумовно, сир корисний для здоров'я, оскільки містить необхідні поживні речовини. Але який же сир вибрати, щоб отримати максимум користі для здоров'я.
Нарізаний, подрібнений, розтоплений або запечений, доданий у бутерброд або як частина ситної страви, як-от піца чи лазанья, — сир чарівний у будь-якому вигляді. Його можна їсти навіть на десерт. Сир має багату кулінарну історію: люди виробляють його вже понад 4000 років, зазначає Міжнародна асоціація молочних продуктів. Зараз існує 2000 сортів сиру, але який же з них найкорисніший? Про це пише TODAY.com.
У Фокус. Стиль з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найцікавіші новини зі світу шоу-бізнесу та світського життя!
Ранні дослідження підтвердили зв'язок між високим споживанням насичених жирів з молочних продуктів і вищим ризиком серцевих захворювань. Але згідно з недавніми дослідженнями, жирні молочні продукти можуть бути не такими шкідливими для здоров'я, як вважалося раніше. Огляд досліджень 2023 року назвав сир "насиченим поживними речовинами" і виявив, що він має "нейтральну або помірну користь для здоров'я людини".
"Сир абсолютно корисний для здоров'я", — каже дієтологиня з Нью-Йорка Ванесса Ріссетто. "Він може бути частиною вашого загального плану здорового харчування". "Сиру в раціоні безумовно є місце", — додає дипломований лікар-дієтолог Наталі Ріццо. "Основним стримувальним фактором для вживання сиру є те, що він містить насичені жири, але також містить й інші корисні поживні речовини, як-от білок і кальцій".
Наприклад, скибочка сиру чеддер вагою 30 г містить 5 грамів насичених жирів, що становить трохи більше третини тієї кількості, яку вам необхідно з'їдати на день, зазначає дієтологиня. "Але сир солоний, тому він не підходить людям із високим кров'яним тиском", — додає Ріццо. Але в цьому ж шматочку міститься майже 7 грамів білка — поживної речовини, що сприяють насиченню та зростанню м'язів, до того ж він забезпечує 14% денної норми кальцію, який зберігає кістки здоровими та міцними. Крім того, сир отримують із молока, в якому є й інші поживні речовини, такі як вітамін А та вітаміни групи В.
Загалом, немає потреби уникати сиру, якщо у вас немає алергії або іншої причини не їсти його, але краще все ж ставитися до сиру як до доповнення до їжі, а не як до основної страви.
Який сир корисніший?
За словами Ріццо, кисломолочний сир, ймовірно, найкорисніший. "У ньому менше насичених жирів і більше білка, ніж у більшості інших сирів", — пояснює вона. Експерт рекомендує обирати нежирні сорти, зазначаючи, що вони, як і раніше, мають приємний смак.
Півсклянки знежиреного (2%) сиру містить:
- 90 калорій;
- 12 грамів білка;
- 2,5 грама жиру;
- 5 грамів вуглеводів;
- 125 міліграмів кальцію (10% денної норми).
Топ найкорисніших сирів
Друге місце в категорії найкорисніших для здоров'я сирів зазвичай посідають м'які сири, такі як рікотта або моцарелла, які зроблені з нежирного або знежиреного молока, тому вони, як правило, містять менше насичених жирів і загалом корисніші для здоров'я. Ріссетто рекомендує рікотту, бо в ній менше натрію порівняно з іншими сирами. Ще один гарний варіант — сир фета, тому що він природно нежирний, смачний і ароматний, — додала Ріссетто.
За словами викладача дієтології в Університеті Нью-Гейвена Еллісон Арнетт, тверді сири, такі як пармезан, чеддер і швейцарський, містять менше лактози, тому люди з чутливістю до лактози можуть отримати користь від вибору цих продуктів.
Але, як правило, будь-який сир хороший у помірних кількостях, а вміст поживних речовин у різних сортах лише незначно різниться, зазначає Ріццо. Вона зазначає, що навіть м'які сири, наприклад, брі, не менш корисні для здоров'я, ніж інші. "Брі часто асоціюють із лиходієм, але це тому, що ми його запікаємо, загортаємо в тісто філо і додаємо джем", — каже Ріссетто.
Якщо ви дотримуєтеся порції сиру в 30 г на день, то він може знайти місце у вашому раціоні. "Якщо в когось хороше здоров'я і він хоче їсти невелику порцію сиру щодня, він може це зробити", — додає Арнетт.
Який сорт сиру кращий: жирний чи знежирений
За словами Ріццо, більшість сирів з низьким вмістом жиру не дуже приємні на смак, тому що жир видаляється з молока перед обробкою, і це втрачає більшу частину смаку. Експертка каже, що воліла б узагалі відмовитися від сиру, ніж їсти його нежирні сорти. "Часто в сир додаються наповнювачі, щоб заповнити нестачу жиру", — зазначає Арнетт. І коли люди намагаються замінити свій улюблений сир знежиреним варіантом, вони в кінцевому підсумку їдять його більше, щоб заповнити нестачу жиру. Чи можна їсти сир щодня? "Я їм сир щодня", — каже Ріссетто. "Ви також можете їсти його щодня".
Нагадаємо, намагаючись схуднути, люди обирають знежирені молочні продукти, для того, щоб знизити калорійність, але робити так не варто,
Раніше Фокус писав про те, яку користь принесе організму сир і чому його потрібно їсти щодня.
Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо у вас є проблеми, зверніться до фахівця