СБУ затримала агента РФ, який добровільно мобілізувався до ЗСУ для шпигунства
СБУ затримала агента РФ, який добровільно мобілізувався до ЗСУ для шпигунства

СБУ затримала агента РФ, який добровільно мобілізувався до ЗСУ для шпигунства

У СБУ повідомили, що шпигуна відправили до в'язниці на 15 років. Це уродженець Дніпропетровської області, який здобув освіту в Москві.

Служба безпеки України затримала російського агента, який мобілізувався до ЗСУ, щоб шпигувати за українськими військовими. Про це повідомили у пресслужбі відомства.

Зазначається, що порушника було затримано ще наприкінці лютого 2024 року. Він хотів сховатися в так званій "ПМР" (Придністров'я), перейшовши кордон. Зловмисником виявився житель Дніпропетровської області. Він у 2000-х роках закінчив Московський державний університет, здобувши юридичну освіту.

Повідомляється, що під час навчання він потрапив у поле зору ГРУ РФ. Після навчання шпигун повернувся в Україну і довго чекав завдань від російських спецслужб.

У СБУ заявили, що російський куратор вийшов на фігуранта тільки у 2023 році. Він "активував" його для проведення розвідувально-підривної діяльності. Шпигун мобілізувався до однієї з бригад ЗСУ, у складі якої його направили в район Бахмута. Там він збирав розвіддані про місця базування та переміщення українських військ.

У повідомленні йдеться, що шпигун підтримував комунікацію з окупантами через спеціально створений чат-бот, який адміністрували представники ГРУ. Пізніше зрадник покинув підрозділ і спробував сховатися, перейшовши кордон.

Однак, як заявили в СБУ, українська спецслужба документувала злочини фігуранта. Його затримали на кордоні у Вінницькій області. Так, зловмисника визнано винним за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 4 ст. 408 (дезертирство).

"З урахуванням співпраці зі слідством суд призначив йому покарання у вигляді 15 років в'язниці з конфіскацією майна. Розслідування проводили співробітники СБУ у Вінницькій області за процесуального керівництва обласної прокуратури", — ідеться в повідомленні.

СБУ затримала шпигуна
Фото: СБУ

Раніше повідомлялося, що СБУ затримала 19-річного одесита, який готував ракетні удари РФ по вишах і госпіталях. За вказівкою окупантів хлопець щодня обходив кілька локацій в обласному центрі, щоб з'ясувати, чи є там українські військовослужбовці.

Також нагадаємо, що в Києві затримали доньку ексмера Полтави. За даними СБУ, підозрювана в колабораціонізмі дистанційно керувала рекламним бізнесом у Росії й отримувала від нього мільйонні дивіденди. Їй загрожує до 12 років в'язниці.

Теги за темою
Росія війна Збройні сили України СБУ українці
Джерело матеріала
loader
loader