Дослідники вважають, що вживання дрібної риби цілком може збільшити тривалість життя людини.
Тисячоліттями вчені шукають "чарівну пігулку", яка б дозволила людям збільшити тривалість життя. І тепер учені виявили її там, де й не чекали. Нове дослідження показує, що вживання дрібної риби цілком має один дуже приємний бонус, пише Medical Xpress.
Попередні дослідження вже засвідчили, що вживання риби загалом має позитивний вплив на здоров'я людини, зокрема, коли йдеться про ризик смертності. Однак лише мала кількість досліджень були зосереджені на вивченні дрібної риби та її переваг. У новій роботі, результати якої були опубліковані в журналі Public Health Nutrition, вчені вирішили виправити цю помилку.
У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!
За словами провідного автора дослідження, доктора Чинацу Ксахари, він з дитинства харчувався дрібною рибою, а тепер додає її до раціону своїх дітей. У результаті вони з доцентом Такасі Тамурою та професором Кенджі Вакаї у Вищій медичній школі Університету Нагої в Японії вирішили зосередитися на тому, які переваги дає включенням мілкої риби в раціон.
Японці, як правило, їдять дрібну рибу, таку як кілька, атлантична мойва, японська корюшка або невеликі сушені сардини. Загалом дрібну рибу, як ця, заведено вживати цілою, включно з головою, кістками й органами, багатими на мікроелементи, такі як кальцій і вітамін А.
Під час дослідження команда вивчила зв'язок між споживанням ялинкової риби й ризиком смертності серед японців. Загалом у дослідженні взяли участь 80 802 учасники віком від 35 до 69 років по всій Японії. Частоту споживання дрібної риби оцінювали за допомогою опитувальника на вихідному рівні дослідження.
Загалом вчені спостерігали за реципієнтами протягом 9 років і за цей час було зафіксовано 2 482 смерті, близько 60% з них були пов'язані з раком. Найцікавішим виявилося те, що смертність від усіх причин і смертність від раку серед жінок, які постійно вживали дрібну рибу, значно знизилася.
У жінок, які споживають дрібну рибу 1-3 рази на місяць, 1-2 рази на тиждень і 3 і більше разів на тиждень, ризик смертності від усіх причин знижувався в 0,68, 0,72 і 0,69 раза, а ризик смертності від раку був нижчим у 0,72, 0,71 і 0,64 раза відповідно, порівняно з тими, хто рідко вживав дрібну рибу.
Після врахування додаткових чинників, здатних вплинути на ризик смертності, таких як вік, шкідливі звички, ІМТ і споживання різних поживних речовин і продуктів, вчені виявили, що жінки, які часто споживають дрібну рибу, мали менше шансів померти від усіх причин. Тепер автори дослідження стверджують, що включення дрібної риби до раціону, ймовірно, є простим способом та ефективною стратегією зниження ризику смертності серед жінок.
Ризик смертності від усіх причин і смертності від раку в чоловіків мав аналогічну тенденцію з такою в жінок, хоча й не був статистично значущим. Автори дослідження зазначають, що причини відсутності значущості у чоловіків все ще залишаються незрозумілими, проте читають, що проблема може полягати в обмеженій кількості учасників чоловічої статі та інших факторах. Буде потрібне додаткове дослідження, щоб зрозуміти точну причину.
Автори дослідження також визнають, що будуть потрібні додаткові дослідження в інших країнах, щоб підтвердити отримані результати.
Раніше Фокус писав про те, чи є межа людського життя: до якого віку максимум можуть дожити люди.
Важливо! Ця стаття ґрунтується на останніх наукових та медичних дослідженнях і не суперечить їм. Текст має лише інформаційний характер і не містить медичних порад. Для встановлення діагнозу обов'язково зверніться до лікаря.