Українці за кордоном мають стати на військовий облік на місяць раніше: хто за це відповідальний
Українці за кордоном мають стати на військовий облік на місяць раніше: хто за це відповідальний

Українці за кордоном мають стати на військовий облік на місяць раніше: хто за це відповідальний

Про це заявив нардеп, член комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський. Він вказав, що наразі не знаю, чому Кабмін ухвалив таку модифікацію обов'язків.

Вимога для українців за кордоном

Постанова Кабінету Міністрів України від 16 травня № 563 передбачає зменшення часу оновлення даних для українців, які перебувають за кордоном, до 1 місяця. Федір Веніславський зазначив, що не розуміє такого рішення.

З погляду чинних нормативно-правових актів, дійсно, в мене також виникає питання, чому для громадяни України, які проживають за кордоном, термін оновлення даних зменшений до місяця замість двох місяців. І це питання також ми обговорювали і адресували до Кабінету Міністрів України, тому що, знову ж таки, це питання постанови, а не питання законодавства. Ми можемо лише в рамках парламентського контролю якісь акти реагування вчиняти,
– вказав нардеп.

Член комітету ВР з нацбезпеки зазначив, що Кабмін ще не встиг прокоментувати це рішення у відповідь на запит оборонного комітету. Тому він наразі не може відповісти, чому структура вирішила змінити вимоги для українців за кордоном.

Військовий облік за кордоном

  • Чоловіки, які були зняті з військового обліку у зв'язку з виїздом за межі України на строк більше ніж 3 місяці, повинні знову стати на військовий облік до 17 червня 2024 року.. Для цього необхідно звернутися до ТЦК в Україні або ж подати заяву до дипломатичної установи за кордоном.
  • Зазначається, що стати на облік у дипломатичній установі можна особисто, надавши закордонний паспорт, або за допомогою пошти. У випадку останнього до листа варто додати копію першої сторінки закордонного паспорта.
  • Раніше для того, аби стати на військовий облік, українцю необхідно було повернутися в Україну. Однак 7 червня Кабмін додав альтернативний спосіб. Він прибрав обов'язкову вимогу особистої присутності у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.
Теги за темою
Новини політики
Джерело матеріала
loader
loader