Українцям роз'яснили, навіщо потрібне економічне бронювання для оборонних підприємств
Українцям роз'яснили, навіщо потрібне економічне бронювання для оборонних підприємств

Українцям роз'яснили, навіщо потрібне економічне бронювання для оборонних підприємств

Народний депутат, голова комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха, який є співавтором законопроекту №11331 про економічне бронювання, заявив, що можливість такої броні стане швидким шляхом для підприємств, які мають право на стратегічне бронювання.

Про це він сказав в інтерв'ю Radio NV.

За словами Наталухи, чинна постанова Кабміну №76, згідно з якою зараз більшість підприємств бронюють своїх співробітників, працює, але її ефективність "залишає бажати кращого".

Він розповів, що нещодавно зустрічався із представниками Технологічних сил – об'єднання приватних оборонних підприємств, які беруть участь в оборонному замовленні. Наталуха зазначив, що всі вони мають право на броню за постановою №76, але вони стикаються з проблемами через те, що відстрочку їм не продовжують, він приймають документи або просто не відповідають, а це "створює тимчасовий люфт, щоб у них по одному вивільняли спеціалістів".

Нардеп зазначив, що мобілізація одного інженера чи технолога призводить до зупинки виробництва на 3-5 місяців, причому підприємства за це штрафують, оскільки ситуація не вважається форс-мажором.

Саме через таку ситуацію із бронюванням народні депутати вирішили розробити додатковий інструмент, який доповнить існуючі правила надання броні від мобілізації військовозобов'язаним.

"Ми сприймаємо економічне бронювання як своєрідний фаст-трек, який компанія зможе скористатися за ресурси", - пояснив нардеп.

Раніше депутат Федір Веніцлавський повідомляв, що Кабмін прийняв ухвалу, що дозволяє вирішити проблему з бронюванням фахівців для ОПК. Наразі підприємства можуть подавати інформацію про співробітників в електронному вигляді для автоматичної верифікації та бронювання у системі "Оберіг".

Нагадаємо, ми повідомляли, що в Україні працівникам агросектору продовжать броню від мобілізації.

Джерело матеріала
loader
loader