Види жирів: чому вони необхідні організму людини
Види жирів: чому вони необхідні організму людини

Види жирів: чому вони необхідні організму людини

Жир – макроелемент, що відіграє важливу роль в організмі. Тоді як для здоровʼя важливим є споживання правильних типів та кількості жиру.

Про це повідомив лікар Кріс Завос. Він розповів, що жир необхідний для організму людини. Адже це один із трьох макроелементів (разом з вуглеводами та білками), які потрібні у великій кількості для роботи організму.

Жир забезпечує організм концентрованим джерелом енергії, допомагає засвоювати та транспортувати жиророзчинні вітаміни А, D, E та K й інші необхідні поживні речовини.

Також жир забезпечує ізоляцію й амортизацію органів і тканин, а також допомагає підтримувати здоровий стан шкіри та волосся. Ба більше, він є ключовим компонентом клітинних мембран та потрібен для правильного функціонування нервової системи та вироблення гормонів. 

Які існують види жирів

Насичені жири – міститься у продуктах тваринного походження, а саме у мʼясі, маслі, сиру, вершках. Цей тип повʼязаний з підвищеним ризиком серцевих захворювань, тому варто споживати у помірних кількостях.

Ненасичені жири – містить у рослинних продуктах, а саме в горосі, насінні, авокадо, олії. Вважається здоровим типом жиру та може класифікуватися на два підтипи:

  • мононасичені жири (оливкова олія, арахіс та авокадо);
  • поліненасичені жири (лосось, лляне насіння і волоські горіхи).

Трансжири – міститься в оброблених продуктах, а саме випічці, смаженій їжі та закусках. Такі жири мають підвищений ризик серцевих захворювань, тому їх варто уникати.

Крім цього існують:

Омега-3 жирні кислоти – лосось, скумбрія, сардини, волоські горіхи, лляне насіння, чіа. 

Омега-6 жирні кислоти – рослинні олії, горіхи, насіння.

Середньоланцюгові тригліцериди – кокосова олія.

Раніше OBOZ.UA розповідав про те, як легко позбутися здуття живота.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader