Євросоюз повернув мита на український овес через перевищення квот
Євросоюз повернув мита на український овес через перевищення квот

Євросоюз повернув мита на український овес через перевищення квот

Європейський Союз із 19 червня повертає мита на овес з України через перевищення встановлених квот.

Про це повідомляється на сайті Генерального директорату із сільського господарства та розвитку сільських районів (DG AGRI), передає Укрінформ.

Мита діятимуть до 5 червня 2025 року.

Чинний регламент включає в себе «екстрене гальмування» для низки продуктів, зокрема вівса, яке автоматично спрацьовує, якщо обсяги імпорту досягають середньорічного рівня, зареєстрованого в період з 1 липня 2021 року по 31 грудня 2023 року. Для вівса цей середній показник становить 2440 тонн.

Після досягнення цього обсягу ЄК протягом 14 днів повторно запроваджує тарифну квоту згідно з угодою про вільну торгівлю. Квота на овес встановлена на рівні 4 тис. тонн.

Оскільки імпорт з початку 2024 року перевищує цей обсяг, до кінця 2024 року діятимуть мита в режимі найбільшого сприяння (MFN). Квота буде знову доступна з 1 січня 2025 року.

Україна у 2022 році експортувала трохи більш як 7 тис. тонн вівса до третіх країн, з липня 2023 року по травень 2024 року - 11 173 тонн. Окрім ЄС, Україна експортує овес в Індію, Ірак, Лівію, Марокко, Південну Африку, Швейцарію, Туреччину, В'єтнам та інші.

Як повідомляв Укрінформ, 6 квітня Європейська комісія запропонувала призупинити дію мит на весь експорт із України до Європейського Союзу терміном на рік. Напередодні Європейський парламент підтримав це рішення ЄК.

ЄС є найбільшим торговельним партнером України, у свою чергу, Україна є 15-м найбільшим торговельним партнером ЄС.

У травні Рада ЄС ухвалила положення, яким скасувала на рік ввізне мито на весь український експорт до Європейського Союзу.

Фото з відкритих джерел

Теги за темою
Україна Євросоюз
Джерело матеріала
loader
loader