Нові АЕС – мільярди на вітер. Чому будівництво енергоблоків не врятує Україну
Нові АЕС – мільярди на вітер. Чому будівництво енергоблоків не врятує Україну

Нові АЕС – мільярди на вітер. Чому будівництво енергоблоків не врятує Україну

Ідея про будівництво двох нових блоків АЕС, яку почали просувати останнім часом, безглузда і безглузда, вважає експерт в енергетиці Юрій Кубрушко. Дешевим цей проєкт ніяк не буде — ну, хіба що дозволить збагатитися кільком причетним особам

Бачу, що багато людей наводять "дешеву атомну енергію" як аргумент, чому треба підтримувати недолугу ідею "Енергоатома" будувати два нові блоки АЕС з використанням радянсько-російських технологій… Це є хибне розуміння. Може йтися про відносно невисоку собівартість виробництва електроенергії на наявних блоках АЕС, які були побудовані десятки років тому і по яких не треба повертати інвестиції/кредити.

Якщо ми кажемо про собівартість електроенергії, яка буде вироблена на нових блоках АЕС, згідно з різноманітними оцінками міжнародних експертів, вона практично всюди у світі є вищою за собівартість електроенергії, виробленої на нових електростанціях з використанням інших технологій (наприклад, будь-якi газові чи ВДЕ електростанції, або мікс ВЕС-ПГУ-батареї).

І це ще до того, як на новому будівництві "прикурять" 30-50-100%, чи на що вистачить сорому під час війни… Таким чином, за цю електроенергію ми всі будемо платити дуже дорого, але це буде не зараз, а через 10-12 років, коли/якщо ці блоки добудують… А десятки мільярдів гривень на це підуть вже зараз…

В хіт-параді найбільш безглуздих рішень з початку вторгнення ця ідея для мене тримає впевнене перше місце!

Автор висловлює особисту думку, яка може не збігатися із позицією редакції. Відповідальність за опубліковані дані в рубриці "Думки" несе автор.

Джерело

Важливо Ядерна безпека і забезпечення роботи українських АЕС: зустріч Германа Галущенка і Рафаеля Гроссі
Теги за темою
енергетика
Джерело матеріала
loader
loader