В народі існує думка, що під чассвяткувань та застіль не варто змішувати різні види алкоголю. Тим більше народна мудрість каже, що не можна "знижувати градус" вживання алкогольних напоїв, адже це, нібито, може спричинити ранкове похмілля та погіршити алкогольну інтоксикацію організму. Про те, що буде якщо змішати високий і низький градус розповів у своєму Instagram фітнес-тренер, нутриціолог Віктор Мандзяк.
Чи можна "понижати градус" алкоголю
За словами експерта, головною причиною виникнення похмілля - це саме наявність в організмі продукту обміну етилового спирту - оцтового альдегіду. Тому він таким чином робить висновок, що черговість вживання алкогольних напоїв не впливає на похмілля.
"Якщо причина похмілля - продукт обміну етилового спирту - оцтовий альдегід, то як черговість вживання напоїв з різною концентрацією етанолу може вплинути на самопочуття? Питання риторичне", - написав він.
Хто такий Віктор Мандзяк
Віктор Мандзяк - професійний фітнес-тренер і нутриціолог, фахівець з індивідуальних тренувальних програм, популярний блогер. Закінчив Львівський державний університет фізичної культури.
Чи можна "мішати" різні види алкоголю
Він додає, що змішування різних видів алкоголю також не надто погіршить самопочуття вранці, ніж, якщо вживати протягом святкування лише один із видів алкогольних напоїв.
"Похмілля викликає етиловий спирт, а не певний алкогольний напій", - додатково наголосив він.
Отже, стан похмілля вранці залежить не від "змішування" алкоголю та "пониження градуса", а від кількості випитих напоїв загалом і від відсоткового вмісту в них етилових спиртів.
Як виникає похмілля
Відомий хімік Гліб Репіч в ефірі "Сніданку з 1+1" зазначив, що етиловий спирт постійно виробляється у нашому організму в невеликій кількості. І з цією невеликою кількістю організм дуже легко впорається.
Однак, якщо випити алкоголю забагато - печінка вже починає не встигати переробляти його на оцтовий альдегід, а потім у оцтову кислоту.
"Печінка накопичує цей проміжний продукт, який називається оцтовий альдегід, а він дуже токсичний. І цей оцтовий альдегід викликає основні симптоми похмілля. Він розноситься по всьому організму. В першу чергу страждає печінка, оскільки вона переробляє цю гидоту. Дуже страждає мозок, бо нейрони мозку, тобто клітини мозку, починають відмирати навіть при найменшій концентрації оцтового альдегіду, крім того, страждає серце", - вказує хімік.
Хто такий Гліб Репіч
Репіч Гліб - український біохімік, кандидат хімічних наук. Фіналіст премії Global Teacher Prize Ukraine. Займається популяризацією науки через власні соціальні мережі.
Як побороти похмілля
Хімік Гліб Репіч назвав найкращі ефективні методи для боротьби із похміллям:
Дивіться відео про те, як побороти похмілля:
Що відомо про "Сніданок з 1+1"
"Сніданок з 1+1" — ранкове шоу телеканалу 1+1 виробництва 1+1 Media. Програма триває три години і є найдовшим в Україні ранковим шоу у прямому ефірі. "Сніданок з 1+1" подає новини, розваги, корисні поради та інтерв'ю з цікавими гостями у прямому ефірі. Програма містить декілька ранкових випусків ТСН, повідомляє Вікіпедія.
"Сніданок з 1+1" має власну музичну студію, тому в програмі звучить жива музика. На YouTube канал "Сніданку з 1+1" підписано понад 500 тисяч користувачів.
Вам також може бути цікаво: