Фірму ексрегіонала Продивуса викрили в захопленні землі в Києві: ділянку оцінюють у 200 млн грн
Фірму ексрегіонала Продивуса викрили в захопленні землі в Києві: ділянку оцінюють у 200 млн грн

Фірму ексрегіонала Продивуса викрили в захопленні землі в Києві: ділянку оцінюють у 200 млн грн

Київ може втратити власність на земельну ділянку в Голосіївському районі. Йдеться про 17 га землі на вулиці Промислова, які оцінюються у 200 млн грн. Залишити собі право користування цією ділянкою намагається через суди фірма колишнього "регіонала" з Вінницької області Володимира Продивуса.

Про це йдеться у журналістському розслідуванні. Наголошується, що вказана ділянка функціонує як перевалочний пункт для піску. Матеріал привозять на Промислову, а потім забирають для перепродажу. "Колись тут мала бути побудована промислова база компанією ВАТ "Мостобуд". Але будівництво так і не почалося", – повідомляють журналісти.

Оцінка земельної ділянки

Землю було передано "Мостобуду" в оренду в 2006 році на 50 років під забудову залізнично-автомобільного мостового переходу через Дніпро. Проте компанія, як стверджується у матеріалах розслідування, не платила за оренду та використовувала землю не за цільовим призначенням. У результаті договір було розірвано, а сама фірма збанкрутувала.

Проте пізніше з'ясувалося, що з березня-2022 ділянка значиться за ТОВ "КПС-ГРУП". Також за цією компанією закріплено будинок (150 кв. метрів). Саме для обслуговування цієї будівлі компанія вимагала земельну ділянку в оренду. Проте жодних рішень щодо передачі в оренду ТОВ "КПС-ГРУП" спірної земельної ділянки Київська міська рада не приймала, йдеться у розслідуванні.

За інформацією журналіста Романа Литвина, "власником" землі та ідеї, як її залишити, а отже, по суті ініціатором створення ТОВ "КПС-ГРУП" є відомий в Україні бізнесмен Володимир Продивус.

Так, у 2015 році, не отримавши обов'язкової згоди Київради, "Мостобуд" передав ділянку до суборенди ПП "Промбудсервіс 2005". А "Промбудсервіс 2005", у свою чергу, побудував на ділянці "промислову базу" площею 155 квадратів і у березні 2020 року продав її ТОВ "КПС-ГРУП".

У липні 2017 року столична поліція порушила кримінальне провадження за фактом незаконного видобутку піску на ділянці на Промисловій вулиці. У 2019 році підозру отримав директор ТОВ "Мостобуд-Транс" – фірми, яка складувала і продавала пісок, що незаконно видобувається.

Цікаво, що, за даними розслідувачів, прокуратура встановила, що вказаної будівлі взагалі не існує, а дозволів на її будівництво не видавалося. Тому прокурори подали до суду, щоби повернути земельну ділянку у власність держави. Господарський суд Києва, котрий розглядав справу, зобов'язав компанію повернути земельну ділянку у власність держави, але "епопея" не завершилася.

Справу вів суддя Євген Шаптала – саме його мати Наталія Шаптала свого часу обіймала посаду голови Конституційного суду. 30 вересня 2010 року Шаптала голосувала за рішення про відновлення Конституції України в редакції 1996 року та скасування змін до Конституції, внесених у 2004 році з порушенням самої Конституції. Це значно розширило повноваження тодішнього президента Віктора Януковича.

Прокуратура знову подала цю справу вже на розгляд до Верховного суду, звідки її знову спустили до апеляції. Спочатку вона навіть потрапила до того ж судді Шапталі, але він узяв самовідвід. Повторний розгляд справи призначено на середу, 26 червня.

Справу знову розглянуть

Наразі журналістам стало відомо, що у присвоєнні зазначеної ділянки структурами Володимира Продивуса також може бути зацікавлений так званий "тіньовий інвестор". "Це один із бізнесменів, які намагаються взяти під контроль українські активи російського власника піщано-щебеневої імперії "Юнігран" Ігоря Наумця", – стверджують журналісти.

"Можна припустити, що тіньовий "партнер" Продивуса, який узяв під контроль значну частину бізнес-активів проросійського "Юніграна", зацікавлений у тому, щоб прибрати до рук вказану ділянку площею майже 17 га та вести на ній сумнівний видобуток піску", – вважають журналісти.

У цьому контексті вказується на ймовірні проросійські сліди у біографії Продивуса, якому приписували бізнес на окупованому Криму, зв'язку Віктором Медведчуком, а також низку виграних тендерів щодо каденції Януковича. Крім того, будучи головою наглядової ради ПАТ "Мостобуд", Продивуса було викрито в кураторстві незаконного видобутку бурштину в Рівненській області. За даними медіа, разом із ним у нелегальному бізнесі нібито був задіяний львівський криміналітет, а найвище заступництво схемам надавали силовики часів Януковича.

Володимир Продивус почав будувати свою бізнес-імперію паралельно з боксерською кар'єрою у 90-ті. "Його шлях включав рекет, бандитські сутички, три роки колонії за викрадення автомобіля та завдання тяжких тілесних ушкоджень, захоплення бізнесів, "перший мільйон", статус "кримінального авторитету" та посаду нардепа від "Партії регіонів", – зазначають журналісти.

"Широкому загалу він запам'ятався як колишній глава Федерації боксу України, відомий своїми проросійськими симпатіями, скандалами та кримінальним минулим. Цікаво, що після перемоги в суді першої інстанції, який відновив його на посаді, Продивус добровільно відмовився від президентства у ФБУ. За збігом обставин перед прийняттям рішення про поновлення Продивуса на посаді його бачили в компанії одного з суддів Верховного суду, що розглядав його справу, Студенца Володимира Івановича, який люб'язно погодився посидіти в його машині. . Малоймовірно, що проросійський кримінальний авторитет просто підкинув суддю до найближчої зупинки громадського транспорту", – наголошується у розслідуванні.

Також журналісти звернули увагу, що всі виграні суди на користь Продивуса слухає той самий склад суддів. Так сталося і у справі про повернення йому контрольного пакету акцій ПрАТ "Вінницький Універмаг" 12.07.2023. Також Продивуса підозрюють у ймовірному подвійному громадянстві.

Наразі у Верховному Суді розглядається ще одна справа про повернення Продивуса контрольного пакета акцій (51%) іншого вінницького підприємства ПрАТ "ВОПАС 10599" тим самим складом суддів, хоча спочатку він був іншим: Кібенко Є.Р., Кондратова І. Д., Кролевець А.А.

Як повідомляв OBOZ.UA, у 2023 році відомі українські тренери взяли участь у пропагандистському турнірі в окупованому росіянами Маріуполі. Один із них близько дружить із Продивусом.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader