Секретний інгредієнт допоможе знизити рівень глюкози та холестерину: знайдеться на кожній кухні
Секретний інгредієнт допоможе знизити рівень глюкози та холестерину: знайдеться на кожній кухні

Секретний інгредієнт допоможе знизити рівень глюкози та холестерину: знайдеться на кожній кухні

Дослідники виявили, що регулярне додавання одного продукту до свого раціону дасть змогу контролювати рівень цукру та холестерину в крові.

У здорових людей метаболізм глюкози та ліпідів точно регулюється, проте порушення цього обміну можуть призвести до низки хронічних захворювань, зокрема атеросклерозу, діабету і жирової хвороби печінки, пише Science Alert.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Глюкоза та ліпіди є ключовими поживними речовинами для організму і забезпечують енергію та основу найрізноманітніших будівельних блоків. Однак сучасні дієти часто можуть призвести до хороших результатів, збільшуючи при цьому ризик проблем зі здоров'ям. Також на метаболізм глюкози та ліпідів може впливати низка інших чинників, таких як:

  • вживання алкоголю;
  • фізичні вправи та інше.

У новому дослідженні команда з Південно-Східного університету та Університету Сізан Міньцзу в Китаї проаналізувала 22 попередні дослідження, що включають 29 рандомізованих контрольованих досліджень. Вчені виявили, що споживання часнику справді пов'язане з нижчим рівнем глюкози й деяких типів молекул жиру. Причому не настільки важливо, в якій формі ви додасте часник у свій раціон: свіжий, сухий або настояний в олії. Результати дослідження були опубліковані в журналі Nutrients.

Зазначимо, що часник уже давно асоціюється з добрим здоров'ям, а в окремих дослідженнях учені також пов'язали його з регуляцією ліпідів і рівня глюкози. У новій роботі вчені проаналізували минулі роботи колег і підтвердили, що вплив часнику на здоров'я людини все ще залишається позитивним.

Результати показують, що у тих, хто включив часник у свій організм, спостерігається:

  • нижчий рівень глюкози;
  • більша кількість "хорошого" холестерину у формі ліпопротеїнів високої щільності;
  • менша кількість "поганого" холестерину;
  • нижчий рівень холестерину загалом.

Водночас науковці визнають, що сьогодні в нас усе ще недостатньо даних, щоб довести пряму причину і наслідок, що достатньо лише споживати більшу кількість часнику, щоб знизити ризик серцевих захворювань. Однак асоціація переконливо припускає, що цей продукт справді може бути ефективним способом знизити рівень глюкози та ліпідів у крові.

Автори дослідження зазначають, що будуть потрібні додаткові вузькоспрямовані дослідження, щоб прояснити причинно-наслідковий зв'язок. Утім, уже зараз учені вважають, що це пов'язано з тим, що різні активні інгредієнти часнику допомагають різними способами. Зокрема вважається, що часник зменшує окислювальний стрес — тип зносу клітин, здатний призвести до різних серцево-судинних захворювань.

Раніше Фокус писав про те, як вживання часнику змінює наш організм.

Теги за темою
Здоров'я дослідження вчені
Джерело матеріала
loader
loader