Смак будь-якого салату, різноманітних закусок, шашлику або стейків ідеально доповнить легкий соус. І це не обов'язково має бути майонез або кетчуп. Можна поексперементувати із сезонною зеленню та іншими поживними компонентами.
Ідеями приготування різних літніх соусів поділилась нутриціологиня Олена Костюк (nutritionist kostyuk) в Instagram. Фігурі вони точно не нашкодять.
1. Гуакамоле
Інгредієнти:
- авокадо – 2 шт.
- помідор, дрібно нарізаний – 1 шт.
- червона цибуля, дрібно нарізана – 1/4 шт.
- часник подрібнений – 1 зубчик
- свіжий лимонний сік – 1 ст.л.
- свіжа подрібнена кінза – 1 ст.л.
- сіль і перець за смаком
Спосіб приготування:
1. Розімніть авокадо в мисці до отримання однорідної маси.
2. Додайте помідор, цибулю, часник, лимонний сік і кінзу.
3. Ретельно перемішайте, посоліть і поперчіть за смаком.
2. Йогуртовий соус з кропом
Інгредієнти:
- грецький йогурт – 1 склянка
- свіжий кріп подрібнений – 1 ст.л.
- часник подрібнений – 1 зубчик
- лимонний сік – 1 ст.л.
- сіль і перець – за смаком
Спосіб приготування:
1. Змішайте йогурт, кріп, часник і лимонний сік у мисці.
2. Приправте сіллю і перцем за смаком.
3. Охолодіть перед подачею.
3. Тахіні-соус
Інгредієнти:
- кунжутна паста – 1/2 склянки
- вода – 1/4 склянки
- лимонний сік – 2 ст.л.
- часник подрібнений – 1 зубчик
- сіль – за смаком
Спосіб приготування:
1. У мисці змішайте тахіні, воду, лимонний сік і часник.
2. Збивайте до отримання однорідної маси.
3. Посоліть за смаком і подавайте.
4. Горіховий соус (на основі кеш’ю)
Інгредієнти:
- сирі кеш’ю – 1 склянка (замочити на 2 години)
- вода – 1/2 склянки
- лимонний сік – 2 ст.л.
- часник подрібнений – 1 зубчик
- харчові дріжджі – 1 ст.л.
- сіль і перець – за смаком
Спосіб приготування:
1. Злийте воду з кеш’ю і помістіть їх у блендер.
2. Додайте свіжу воду, лимонний сік, часник і харчові дріжджі.
3. Збивайте до отримання кремоподібної маси.
4. Приправте сіллю і перцем за смаком.
5. Вінегретний соус
Інгредієнти:
- яблучний оцет – 1/4 склянки
- оливкова олія – 1/2 склянки
- діжонська гірчиця – 1 ч.л.
- часник подрібнений – 1 зубчик
- мед – 1 ч.л.
- сіль і перець – за смаком
Спосіб приготування:
1. У невеликій мисці або банці змішайте оцет, гірчицю, часник і мед.
2. Повільно влийте оливкову олію, постійно збиваючи.
3. Приправте сіллю і перцем за смаком.
4. Добре струсіть перед подачею.
Також на OBOZ.UA ви можете ознайомитись із рецептами:
- Кетчуп в мультиварці за сливами та перцем
- Харчо зі сливами
- Заливний пиріг зі сливами