Соратник Зеленського хоче розширити коло претендентів на компенсації за втрачене під час війни житло
Соратник Зеленського хоче розширити коло претендентів на компенсації за втрачене під час війни житло

Соратник Зеленського хоче розширити коло претендентів на компенсації за втрачене під час війни житло

Коло осіб, які мають право на компенсацію за житло, втрачене внаслідок війни, необхідно розширити. Таку заяву під час інтерв’ю «Главкому» зробив голова тимчасової комісії з питань захисту прав внутрішньо переміщених осіб та інших постраждалих від російської агресії «Слуга народу» Павло Фролов.

Нардеп наголосив на важливості врахування того факту, що війна в Україні триває з 2014 року, а не лише з початку повномасштабного вторгнення у 2022 році.

За словами голови комісії, у зв'язку з цим постає питання про необхідність диференціації між громадянами, які виїхали з окупованих територій у різні періоди.  

«Ми неодноразово наголошували, що українці, які втратили житло у період з 2014-го до 23 лютого 2022-го мають отримати повне право на компенсації. Це справедливо і принципово», – зазначив політик Павло Фролов.

Як зауважив експерт, наразі Міжнародний Реєстр збитків, створений у Гаазі, приймає заяви щодо збитків, завданих з 24 лютого 2022 року. Це пов'язано з тим, що багато хто у світовій спільноті сприймає початок війни в Україні саме з 2022 року.

Фролов зазначив, що він підіймає це питання на усіх міжнародних майданчиках: у рамках ОБСЄ, ПАРЄ, двосторонніх зустрічах з колегами з іноземних парламентів, але це дуже тривала і складна у просуванні робота.  

У будь-якому випадку, додає експерт, має бути створений національний механізм компенсацій за зруйноване житло, починаючи з 2014 року.

Як повідомлялося, влада Запоріжжя планує відновити зруйновані багатоповерхівки, аби показати, що українці сильніші за окупантів. Про це в інтерв’ю «Главкому» розповів голова Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров.

До слова, Маріупольська міська рада виграла позов проти Росії за знищення майна комунального підприємства «Маріупольське трамвайно-тролейбусне управління» у Господарському суді Донецької області. Про це повідомив мер міста Вадим Бойченко. Суд визначив суму відшкодування у 14 млн євро. Зокрема, це перша успішна справа правозахисної ініціативи Mariupol Justice.

Джерело матеріала
loader
loader