Ердоган заговорив про "справедливий мир" між Україною і Росією: у Путіна різко відреагували
Ердоган заговорив про "справедливий мир" між Україною і Росією: у Путіна різко відреагували

Ердоган заговорив про "справедливий мир" між Україною і Росією: у Путіна різко відреагували

У середу, 3 липня, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган під час зустрічі в столиці Казахстану Астані з російським диктатором Володимиром Путіним заявив про можливість справедливого миру у війні РФ проти України, який може задовольнити обидві сторони. Також турецький лідер знову запропонував посередництво своєї країни у переговорах з досягнення такого миру.

За словами Ердогана, Туреччина готова закласти основу для консенсусу спочатку шляхом припинення вогню, а згодом – досягнення справедливого миру. Про це повідомили у пресслужбі адміністрації президента Туреччини.

"Туреччина продовжуватиме докладати зусиль для встановлення миру в регіоні та світі. Туреччина може закласти основу для консенсусу з метою припинення війни між Росією та Україною спочатку шляхом припинення вогню, а потім досягнення миру. Справедливий мир, який може задовольнити обидві сторони, можливий", – заявив Ердоган на зустрічі з Путіним.

Що відповів на це сам Путін, не відомо. Але в Кремлі різко відреагували на таку пропозицію Ердогана. Речник російського диктатора Дмитро Пєсков заявив, що у Москві не вважають Ердогана можливим посередником на переговорах стосовно України. Пєскова процитували російські пропагандисти.

Відреагували на слова Ердогана і у Верховній Раді. Голова комітету ВР з питань зовнішньої політики Олександр Мережко заявив у коментарі LIGA.net, що Україна вкладає у поняття справедливого миру повне відновлення територіальної цілісності.

"Прикметно, що Ердоган у своїй пропозиції використав термін "справедливий мир", тобто той термін, який використовує президент Зеленський. Коли ми говоримо про справедливий мир, то маємо на увазі мир, який грунтується на принципах міжнародного права і Статуті ООН", – заявив нардеп від Слуги народу.

Він наголосив, що справедливий мир передбачає повне відновлення територіальної цілісності України та повагу до її суверенітету, у тому числі й право приєднуватися до будь-якої міжнародної організації (включно з НАТО), а також незастосування сили в міжнародних відносинах.

Ердоган добре розуміє, що Україна, як суверенна держава, як субʼєкт міжнародного права, має всі ті права, що і Туреччина, котра є членом НАТО, зазначив Мережко.

Як повідомляв OBOZ.UA, прем'єр Угорщини Віктор Орбан на зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським запропонував припинити вогоньна якийсь час, щоб потім перейти до переговорів.

Експерт із міжнародних питань Ярослав Войтко назвав таку пропозицію Орбана спонуканням до капітуляції.

Лише перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Чи не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader