Білий дім занепоєний візитом Орбана до Москви
Білий дім занепоєний візитом Орбана до Москви

Білий дім занепоєний візитом Орбана до Москви

Білий дім занепоєний візитом Орбана до Москви

За словами адміністрації Байдена, він не сприяє миру  в Україні.

Адміністрація Байдена стурбована візитом  прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до Москви для зустрічі з президентом Росії Владіміром Путіним.  У Білому домі заявили, що це не дасть нічого для припинення війни, пише The Hill.

«Ми стурбовані тим, що прем’єр-міністр Орбан вирішив здійснити цю поїздку до Москви, яка не сприятиме ані справі миру, ані українському суверенітету, територіальній цілісності та незалежності», – сказав високопоставлений чиновник адміністрації Байдена під час телефонної розмови з журналістами.

Він укотре наголосив, що  Росія може закінчити цю війну сьогодні, припинивши свою агресію проти України.

Білий дім у своїй критиці візиту Орбана висловмв солідарність із іншими союзниками, які засудили візит Орбана до Москви, який він назвав шансом «відкрити канали прямого спілкування та почати діалог про найкоротший шлях до миру».

Хоча Угорщина головує в Європейському Союзі, високопоставлені європейські чиновники чітко заявили, що Орбан не має мандату обговорювати зовнішні справи від імені усіх членів ЄС. 

«У Москві Віктор Орбан жодним чином не представляє ЄС чи позиції ЄС. Він використовує позицію голови ЄС, щоб посіяти плутанину. ЄС єдиний, він чітко за Україну та проти російської агресії», – написала на соціальній платформі X прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас, яка буде наступним керівником зовнішньої політики ЄС. 

Канцлер Німеччини Олаф Шольц підтвердив підтримку ЄС Україні. 

«Віктор Орбан відвідує Путіна як прем’єр-міністр Угорщини. У зовнішній політиці Європейську раду представляє Шарль Мішель. Позиція ЄС дуже чітка: ми засуджуємо загарбницьку війну Росії. Україна може розраховувати на нашу підтримку», – сказав лідер Німеччини.  

Перед поїздкою до Москви Орбан зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським у Києві, заявивши, що пропонує «термінове припинення вогню, яке може дати можливість прискорити мирні переговори». Пізніше він сказав, що Зеленськийне підтримав його «мирний план».

Путін закликав до виконання умов Росії для припинення війни, які включають зобов’язання України не вступати до НАТО та збереження контролю Росії над територією, яку вона займає в Україні, умови, які для Києва є неприпустимими. 

«Ми хочемо висловити подяку прем’єр-міністру [Угорщини] за візит до Москви, який ми розцінюємо як спробу відновити діалог і надати йому поштовх», – сказав Путін у заяві. 

У МЗС України відреагували на поїздку Орбана до Москви і заявили, що рішення здійснити цю поїздку ухвалено угорською стороною без погодження чикоординації з Україною, а також нагадали, що «формат Саміту світу є ключовим майданчиком для пошуку шляхів відновлення справедливого миру».

Джерело матеріала
loader
loader