Візит Орбана до Москви: якою була реакція у ЄС та що заявив Путін про "мир" з Україною
Візит Орбана до Москви: якою була реакція у ЄС та що заявив Путін про "мир" з Україною

Візит Орбана до Москви: якою була реакція у ЄС та що заявив Путін про "мир" з Україною

Орбан зустрівся з Путіним.

Віктор Орбан першим з європейських лідерів від початку повномасштабної війни, яку Росія третій рік веде проти України, прибув до кремлівського диктатора. І називає свій неоголошений візит - миротворчим. Це викликало хвилю обурення та запитань серед європейських посадовців. Буквально кілька днів тому угорський прем'єр був у Києві і під час зустрічі із Зеленським, закликав до припинення вогню та перемир'я. Н

Про це йдеться у матеріалі кореспондентки ТСН Яни Слєсарчук.

Віктор Орбан несподівано для всіх приїхав на переговори з військовим злочинцем. Його супроводжує міністр закордонних справ Петер Сіярто - відомий своєю антиукраїнською ппозицією, до Києва Орбан його не брав, але варто було угорському прем'єру закінчити переговори на Банковій, Сіярто одразу зателефонував до Москви. 

Свого візиту до Кремля Орбан ні з ким з Європейського союзу не погоджував і зробив це на 5 день після того, як Угорщина почала головувати у Раді ЄС. Але перед вильотом в ефірі державного радіо заявляє - це його особиста ініціатива.

"Мені не потрібен мандат, оскільки я нікого не представляю. Все, що я роблю, - це відвідую місця, де йде війна або загроза війни, яка загрожує Європейському Союзу і Угорщині, або має для нас негативні наслідки, та роз'яснюю факти та ставлю питання", - заявив Орбан. 

Голова Європейської Ради Шарль Мішель одразу заявив: жодних дискусій від імені Євросоюзу Орбан одноосібно вести не може. 

"Країна, що головує в ЄС, не має повноважень взаємодіяти з Росією від імені ЄС. Європейська рада однозначна: Росія – агресор, Україна – жертва. Жодні дискусії про Україну не можуть відбуватися без України", - сказав він. 

Польський прем'єр Дональд Туск взагалі спершу не повірив чуткам про поїздку Орбана, а потім дописав: "невідомо, в чиїх руках той стає інструментом". Очільниця Єврокомісії Урсула Фон Дер Ляєн сенсу у реверансах перед Путіним не бачить.

Звісно ж, Кремль одразу скористався нагодою подати цю зустріч як готовність Євросоюзу домовлятися за спиною України. Ще на камери Путін починає розмову з Орбаном зі своїх умов про початок мирних переговорів з Україною. Не інакше як ультиматумом їх назвати не можна: українські війська мають вийти з усієї території чотирьох українських областей, а Київ має заприсягтися, що не вступатиме в НАТО. Фахівці з американського Інституту вивчення війни, проаналізувавши останні виступи кремлівського керманича - твердять: у такий спосіб Путін неприховано вимагає фактичної капітуляції України і геть не налаштований на серйозні переговори чи якісь поступки.

При цьому угорський прем'єр Віктор Орбан у вівторок в Києві пропонував Зеленському просто перестати стріляти.

В Офісі президента повідомили, що Україна відмовилася від такої пропозиції. А шлях до досягнення миру пролягає виключно через мирні ініціативи, запропоновані на саміті в Швейцарії. Міністерство закордонних справ України сьогодні наголосило: рішення здійснити поїздку до Москви ухвалене угорською стороною без погодження чи координації з Україною.

При цьому, підкреслили в нашому МЗС, Україна залишається конструктивно налаштованою на подальшу роботу над розвитком двосторонньої співпраці та європейської інтеграції за результатами візиту премʼєр-міністра Угорщини до Києва. 

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Новини ТСН за 5 липня 2024 року | Новини України

Джерело матеріала
loader
loader